open-navfaktor-logo
search
Priština
Učesnici 102. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a razgovarali i o situaciji u BiH
U drugom dijelu 102. Rose Roth seminara u Prištini razgovarano je i o situaciji u Bosni i Hercegovini, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za odnose s javnošću.
11.10.2022. u 12:13
get url
text

Ovaj seminar je održan uz učešće članova Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikole Lovrinovića i Obrena Petrovića. Lovrinović je govorio o "unitarističkim i separatističkim težnjama" nekih političkih snaga te izazovima na putu dijaloga i dogovora.

Učesnici Seminara izrazili su zabrinutost političkom situacijom i predizbornom retorikom u BiH, u kojoj je bilo vidljivo da pojedini političari žive u dubokoj prošlosti, što su posebno istakli članovi PSNATO-a koji su tokom izbornog procesa boravili u Bosni i Hercegovini u svojstvu posmatrača.

NATO parlamentarci su ponudili podršku i pomoć te pozvali novoizabrane zvaničnike da što prije formiraju vlast i posvete se rješavanju brojnih problema uočenih u BiH.

Ekonomska stabilnost, osiguranje energenata za predstojeću zimu, ispunjavanje uvjeta za početak ozbiljnih razgovora za članstvo u Evropskoj uniji te zaustavljanje trenda odlaska mladih, samo su neke od preporuka proizašlih iz rasprave o situaciji u BiH na 102. Rose Roth seminaru PSNATO-a.

Posebno interesantna rasprava je vođena tokom panela posvećenog značaju učešća žena u izradnji regionalnog mira i sigurnosti. Konstatovano je da su evidentni brojni izazovi u kojima žene u sektoru odbrane i sigurnosti daju veliki i prepoznatljiv doprinos.

Tokom završnog dijela Seminara, razgovarano je o vladavini prava i borbi protiv korupcije, o čemu su govorili ministrica pravde u Vladi Kosova Albulena Haxhiu, kao i predstavnici EULEX-a.

Učesnici Rose Rose seminara posjetili su Kamp Bondsteel, u kojem su razgovarali sa komandnom strukturom snaga KFOR-a. Posjetili su i Komandu za obuku i doktrinu Kosovskih bezbjednosnih snaga, gdje ih je ministar odbrane u Vladi Kosova Armend Mehaj upoznao sa organizacionom strukturom i misijom ovog centra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.