open-navfaktor-logo
search
Trg slobode
Učesnici međunarodnog simpozija u Tuzli će se priključiti čitanju imena svih žrtava genocida
Učesnici Međunarodnog simpozija o strateškim i društvenim istraživanjima na temu "Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije" u petak će na Trgu slobode, čitati imena žrtava genocida u Srebrenici u okviru projekta "Čitanje za Srebrenicu", koji studenti realiziraju treću godinu zaredom.
04.07.2023. u 20:26
get url
text

- Ove godine studenti i profesori Univerziteta u Tuzli dosad su pročitali 6.692 imena i prezimena, sa imenom oca svake žrtve genocida u Srebrenici, a u petak, 7. jula, krećemo od broja 6.693 do 8.372 imena i prezimena svake žrtve genocida, poznate dosad, kako bismo i na taj način doprinijeli kulturi pamćenja - kaže dr. Šekib Umihanić, jedan od predsjednika Organizacionog odbora uime Univerziteta u Tuzli.

Također, 7. jula u 10 sati svi učesnici simpozija, ispred Filozofskog fakulteta pridružit će se studentima, odnosno Studentskom vijeću Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, odakle će kolona krenuti prema Kapiji gdje će položiti cvijeće i odati počast žrtvama masakra koji se dogodio 25. maja 1995. godine, kada je granata s položaja Vojske Republike Srpske ubila 71 osobu.

Spomenutu naučnu konferenciju organiziraju Univerzitet društvenih nauka iz Ankare, Institut za društvena istraživanja i strateška planiranja iz Istanbula (ISSAOR), u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli, uz pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i premijera Tuzlanskog kantona (TK) Irfana Halilagića i Vlade TK.

- Tematski okvir simpozija obuhvata teme iz oblasti historije, lingvistike, prava, međunarodnog prava, politologije, komunikologije i medicine, a posebno zdravstvene aspekte iz različitih uglova. Kolege će iznijeti svoja iskustva rada u zdravstvenim ustanovama u Srebrenici od 1992. do jula 1995. godine, njihovog progona iz Srebrenice, pješačenja i probijanja s ranjenicima kroz šume na putu do Kladnja i Tuzle o čemu će govoriti dr. Fatima Klempić Dautbašić i dr. Ilijaz Pilav. O iskustvima pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine govorit će brigadir i pilot Mevludin Bešić, a imat ćemo izlaganja doktora i tehničara koji su poslije rata kontinuirano u Srebrenici na pružanju zdravstvene skrbi - navodi Umihanić.

Na simpoziju će svoje radove prezentirati više od 60 predavača iz osam zemalja, a najviše ih je iz Turske, više od 20.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.