open-navfaktor-logo
search
Donose poruke mira
Učesnici ultramaratona Vukovar-Srebrenica stigli u Potočare: Uvijek je teško doći u dolinu bijelih nišana
Učesnici 11. Ultramaratona Vukovar - Srebrenica stigli su u Potočare gdje će sutra prisustvovati kolektivnoj dženazi za 50 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.
10.07.2022. u 14:18
get url
text

{$galerijaFotografija}

Krenuli su prije četiri dana, a pretrčali su 227 kilometara u pet etapa.

- Ovo je 11. ultramaraton mira i trčat ćemo dok god nas noge budu nosile. Poruka mira je jednostavna, moramo svi biti ljudi, zaboravimo prošlost, živimo u budućnosti. To je poruka mira, suživota i tolerancije. Teško je doći ovdje u dolinu bijelih nišana. Nijedna civilna žrtva nema cijenu - kazao je po dolasku u Potočare Robert Ćućić, ultramaratonac iz Osijeka.

Na kraju je dodao da uvijek bude sitnih provokacija tokom ultramaratona.

- To su pojedinci, na njih se ne obaziremo - kazao je.

Novinarima se obratio i Boban Pantović, ultramaratonac iz Beograda.

- Svi smo se mi, imajući u vidu i ovu koronu, mnogo otuđili. Ponovo bi trebalo da se obrati pažnja na porodicu, na vaspitanje unutar porodice jer iz nje sve polazi. Ako odgajamo dobru djecu, plemenitu sa razvijenom empatijom, to je jedini pravi put. Da ne dozvolimo da se ovakve tragedije zaborave, da svi radimo na toleranciji, da budemo iznad situacije, da ovo prevaziđemo - kazao je Pantović.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, gdje maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 kilometara.

_DSC9286.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.