open-navfaktor-logo
search
Tereti se za genocid
Učestvovao u zatočenjima i strijeljanjima Srebreničana: Podignuta optužnica protiv Miomira Jasikovca
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, nastanjenog u Novom Sadu, državljanina Srbije zbog počinjenog krivičnog djela genocida. 
24.11.2022. u 14:11
get url
text

- Optuženi se tereti, da je u svojstvu zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu, tako što je u periodu od 13. jula do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gdje je bio zatočen veliki broj muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gdje su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i strijeljanjima i ubistvima žrtava - saopćilo je Tužilaštvo.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu na mjesta strijeljanja kao i ubistvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gdje je strijeljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gdje je strijeljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gdje je strijeljano više od 800 žrtava.

- Navode optužbe, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svjedoka, 16 svjedoka uz mjere zaštite, među kojima i svjedoci koji su dali iskaz u postupcima u Hagu, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ /MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b), Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.