open-navfaktor-logo
search
Dodikov zahtjev
Ucjene SNSD-a i nepoštivanje institucija već viđeni: Ulazi li Parlament BiH u novu blokadu
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu će održati sjednicu i ona bi trebala proći bez problema jer je dnevni red bez "jačih" zakona, ali nakon toga bi mogla nastupiti svojevrsna blokada. 
02.10.2023. u 21:25
get url
text

VEZANI TEKST - Počeo rad na izbacivanju stranih sudija, iz Ministarstva pravde BiH kažu da će rezultati biti uskoro vidljivi

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, u nekoliko je navrata kazao da neće podržati nijedan zakon dok ne bude riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, odnosno dok ne budu "izbačeni" kroz zakon o Ustavnom sudu. Odgovorio mu je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić koji dolazi iz koalicionog NiP-a – da oni neće glasati za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, niti za paritetan sastav članova Ustavnog suda BiH, ni za princip etničkog glasanja u Ustavnom sudu BiH. 

Na pitanje slijedi li nova blokada rada Parlamenta BiH, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šerif Špago je istakao da su, nažalost, predstavnici "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) ušli u priču sa SNSD-om i Dodikom oko zakona o Ustavnom sudu BiH i dogovorili, po izjavama aktera, neke odredbe i vremenske okvire izrade tog zakona. 

- "Neki novi Dodik", kako ga oni nazivaju, to je objeručke prihvatio znajući značaj Ustavnog suda u sprječavanju njegovih secesionističkih planova, i sigurno da je ovo uvod u neku novu blokadu rada Parlamenta,  a sve s ciljem ostvarivanja novih planova i ustupaka za SNSD, kako je to rađeno i u proteklom periodu. Ni do sada, osim imenovanja i nekih "polovnih" evropskih zakona, nismo imali jedinstven nastup parlamentarne većine ni na nivou izvršne, a tako ni na nivou zakonodavne vlasti – stava je Špago. 

Kazao je da bi sjednica Doma naroda trebala proći bez nekih posebnih zatezanja, imajući u vidu "lagan" dnevni red i zakone koji su dobili jednoglasnu podršku u Zastupničkom domu. 

No problemi su se već javili i u Vijeću ministara BiH. Sjednica Vijeća ministara BiH je, nakon dvije sedmice bez redovnog zasjedanja, zakazana za sutra i na dnevni red je četvrti put predložen zakon o sudovima BiH. Posljednja dva puta je skidan s dnevnog reda na zahtjev SNSD-ovog Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, upravo jer SNSD traži najprije zakon o Ustavnom sudu. 

VEZANI TEKST - Čović: Sastanak obećava; Nikšić: Svi pokazali zavidan nivo spremnosti; Dodik: Ili sve u paketu, ili ništa

- Sutrašnja sjednica Vijeća ministara je također test za većinu jer je na dnevnom redu, osim zakona o sudovima, Odluka o odobravanju 3,6 miliona KM iz rezerve budžeta za nabavku helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a što je bilo dogovoreno na takozvanoj "historijskoj" sjednici Vijeća ministara BiH održanoj u maju mjesecu, a što još nije realizovano – prokomentirao je Špago. 

Rekao je da nije optimista da neće doći do blokade rada. 

- Nisam optimista da neće doći do blokade rada jer SNSD funkcioniše na ucjenama i nepoštivanju državnih institucija, a uvidjeli su da "zbog mira u kući" to kod mnogih predstavnika "Trojke" prolazi, čime se pravi nepopravljiva šteta po interese BiH – dodao je Špago. 

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, također ne misli da će biti problema na sjednici Doma naroda jer na dnevnom redu nema reformskih zakona i ništa posebno osim izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja. Ali za dalje? 

- SNSD će, siguran sam, istrajati u svojim ucjenama jer su "trojkaši", pokazalo je vrijeme, popustljivi – dodao je Dunović. 

Kazao je i da zakon o sudovima može proći na Vijeću ministara jedino ako "Trojka" popusti i dozvoli entitetske nadležnosti. 

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a, prije nekoliko dana je kazao da iduća sjednica Zastupničkog doma treba biti tek krajem oktobra ili početkom novembra, te da je sve već u zastoju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.