open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Udruženi SNSD i HDZ podnijeli inicijativu za pokretanje procedure smjene ministrice Turković
Delegati iz HDZ-a i SNSD-a zatražili su da na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bude razmatran zaključak kojim se od predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije traži pokretanje postupka smjene Bisere Turković (SDA), ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
29.08.2022. u 12:48
get url
text

Ovo je i uvršteno u dnevni red jer je za bilo osam od 15 delegata, svih osam iz SNSD-a i HDZ-a.

Rezultati glasanja u Domu naroda PSBIH

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZBiH) kao razloge je, između ostalog navela, "neprofesionalno, samovoljno, institucionalno neusklađeno djelovanje" ministrice Turković.

Bradara je kazala da inicijativu podnosi u ime Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda i uz podršku Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Na ovo je reagirao Zlatko Miletić kazavši da je član Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, a nema pojma o ovoj inicijativi.

VEZANI TEKST - Dodik opet najavljuje smjenu ministrice Turković

Delegat Denis Bećirović (SDPBiH) prokomentirao je da je mislio da će od stranaka koje čine Vijeće ministara BiH dobiti smislen prijedlog mjesec od izbora. Pitao je zar je moguće provesti ovu proveduru do 2. oktobra, a potom ustvrdio da bi pravi zaključak bio tražiti smjenu kompletnog Vijeća ministara BiH.

Ranije danas je inicijativu za smjenu Turković najavio Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.