open-navfaktor-logo
search
Nakon analize
Udruženja sudija i tužilaca podržala izmjene Zakona o VSTV-u
Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini podržalo je nakon analize Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) kojeg je predložilo državno Ministarstvo pravde, ali i predložilo nekoliko načina da se Nacrt unaprijedi.
20.11.2020. u 08:43
get url
text

Predsjednica ovog koordinacionog tijela Šeila Heljić, ujedno i predsjednica Udruženja tužilaca Federacije BiH, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako izmjene i dopune Zakona o VSTV-u nose potencijal da pokrenu proces unapređenja stanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu u skladu sa preporukama i zahtjevima Evropske unije.

- Insistiramo da izvršna i zakonodavna vlast osiguraju najviše standarde integriteta, odgovornosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti i transparentnosti unutar pravosuđa. Pozivamo VSTV BiH, Ministarstvo pravde BiH, Vijeće ministara BiH te Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja osiguraju građanima zakonska rješenja koja će biti u stanju vratiti povjerenje građana u pravosuđe - navodi ona.

Izmjene zakona su krajnje nužan i pozitivan iskorak u jačanju odgovornosti i integriteta, kako članova Vijeća tako i nosilaca pravosudnih funkcija, te ispunjavanju preporuka iz Izvještaja eksperata o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini iz decembra 2019. godine.

- Moramo pronaći zajedno svi jedan kvalitetan stepen rješenja problema koje trenutno imamo. Tu mislim i na transparentniji rad i na veću saradnju sa medijima, ali i niz drugih problema trenutnih - kaže Heljić.

Na posljednjoj sjednici VSTV-a BiH usvojena su mišljenja i prijedlozi izmjene Zakona, potvrdio je za BiRN BiH Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

- Usvojena su mišljenja i načelno smo saglasni sa Nacrtom zakona, ali imamo puno rezervi i sve su navedene u mišljenju koje ćemo objaviti u zapisniku - govori on.

Finansijski izvještaji nosilaca pravosudnih institucija trebaju biti javno objavljeni i to je ono na što u svom osvrtu najviše pažnje posvećuje i Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca BiH.

Heljić kaže da se objavi kartona niko ne treba protiviti, ali da sve decidno treba biti naglašeno u Zakonu.

- Po svim principima transparentnosti ti podaci trebaju biti javni, a upravo radi jačanja povjerenja i prije svega vraćanja povjerenja građana u ono što rade nosioci pravosudnih institucija - navodi ona i dodaje kako im je zasmetalo rješenje da postupak provjere bude povjeren jednoj jedinici za integritet pri VSTV-u "koja će po usvajanju zakona, 45 dana nakon njega najkasnije, pravilnikom donijeti rješenje ko će biti njeni članovi".

- Ukazali smo na to da se takve stvari ne smiju rješavati pravilnicima nego isključivo i jasno zakonom - dodaje Heljić.

Iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH navode kako će im prioriteti biti i izbor članova VSTV-a u narednoj godini.

- Ne možemo samo govoriti VSTV ne valja ili članovi nisu adekvatni. Mi ih biramo i moramo znati koga biramo i zato pozivam sve one koji se bave ovim radom, da u to budu uključeni - kaže Heljić.

U izvještaju stručnjaka EU navodi se kako domaći političari duže od deceniju opstruišu usvajanje izmjena Zakona o VSTV-u i kako zastoj u izmjenama u Ministarstvu pravde traje od jula 2018. godine.

Zajedničko koordinaciono tijelo je istaknulo kako bi se poboljšanja u Nacrtu zakona mogla odnositi na jasnije definisanje uslova za razrješenje članova VSTV-a, bolje definisanje sukoba interesa, odgovornosti prema nastavku obavljanja funkcije u Vijeću zbog odgovornosti za disciplinski prekršaj, jasnijeg definisanja disciplinskih prekršaja sudija, smanjenje roka za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudija i tužilaca sa sedam na pet godina, kao i da se kao nespojiva funkcija za sudije i tužioce navede i arbitraža "svim pravnim sporovima u kojima postoji nadležnost suda".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.