open-navfaktor-logo
search
Počinjeni zločini
Udruženja uputila zahtjev čelnicima RS-a i Schmidtu: 9. januar proglasiti danom žalosti u RS-u
Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje "Žena Podrinja" uputili su zahtjev da 9. januar bude u RS-u bude proglašen danom žalosti i da se tog dana oda počast žrtvama ubijenim u udruženom zločinačkom poduhvatu. 
08.01.2024. u 09:24
get url
text

Zahtjev je upućen predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nenadu Stevandiću, predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku, članovima Vijeća za provedbu mira (PIC) i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

- Tribunal u Den Hagu je u svojim pravosnažnim presudama jasno i nedvosmisleno utvrdio sljedeće: Početkom 1992. godine, dok su trajali međunarodni pregovori kojima se pokušavalo riješiti pitanje statusa BiH, rukovodstvo bosanskih Srba provelo je svoj tajni plan da teritorije koje su smatrali svojima odvoje od postojećih struktura SRBiH i stvore zasebnu državu bosanskih Srba. Skupština takozvane Srpske Republike BiH, proglasila je 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će 12. augusta 1992. biti preimenovana u Republiku Srpsku.

Na toj osnovi do novembra 1995. postojao je zajednički plan da se činjenjem zločina, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone sa teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo. Zajednički zločinački cilj je dijelilo više političko, vojno i policijsko rukovodstvo u Srbiji, SAO Krajini, SAO Slavoniji, Baranji, Zapadnom Sremu i Republici Srpskoj, sa ključnim članovima, između ostalih i koji su varirali ovisno o području i vremenu izvršenja zločina, a to su Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan - saopćeno je iz ovih udruženja.

Istaknuto je da s tim u vezi traže da se 9. januar proglasi danom žalosti u RS-u i da se svakog 9. januara oda počast žrtvama zločinačkog poduhvata "koji su između ostalog predvodili i vaši prethodnici na funkcijama", ratni zločinac Radovan Karadžić i ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.