open-navfaktor-logo
search
Brutalni napadi
Udruženja žrtava genocida: Hapšenje Omerovića pokazalo da su žrtve još nezaštićene
Hapšenje Mirsada Omerovića pokazalo je da su žrtve još nezaštićene, navode iz Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženja Žrtava i svjedoka genocida, Udruženja "Žena Podrinja", Udruženja Majke Srebrenice i Udruženja Žene Srebrenice.
14.07.2023. u 09:51
get url
text

Omerovića su u srijedu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska priveli zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta koji je održan ispred crkve u centru Srebrenice na 28. godišnjicu genocida.

- Divljanje i hapšenje Mirsada Omerovića od MUP-a RS-A u danima obilježavanja genocida u Srebrenici je po ko zna koji put pokazalo da su žrtve još nezaštićene i kontinuirano izložene brutalnim napadima iz manjeg bh. entiteta - navode iz pet udruženja žrtava genocida.

Poručuju da se glas žrtava želi zauvijek ugasiti represijom i silom od onih koji su odgovorni za višestruki udruženi zločinački poduhvat i genocid.

- Bosanska politika konačno mora pokrenuti sve državne i političke mehanizme da nas zaštiti. Posljednji nastup Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je jasno i precizno ukazao na najopasniju strategiju iz manjeg bh. entiteta - napada na žrtve i jasno i glasno prokazao one koji stoje iza navedene strategije i koji štite zločince i negiraju genocid je politički i državni putokaz za sve u BiH. Djelovanje gospodina Denisa Bećirovića, stavovi i istrajnost u zaštiti univerzalnih vrijednosti, nas žrtava i sudski utvrđene istine, treba biti primjer i uzor svima onima koji obnašaju vlast u BiH - navode iz udruženja.

Pozivaju sve probosanske snage da se uključe u zaštitu univerzalnih vrijednosti i njih žrtava i pruže podršku Bećiroviću.

- A ne da budu pasivni ili da iz bilo kojih razloga otežavaju našu borbu u progonu ratnih zločinaca i negatora, zbog čega smo stalna meta zločinaca i njihovih zaštitnika. Jedan od glavnih razloga napada na nas je pasivnost i politička podrška zločincima i negatorima koja dolazi i iz pravosudnih struktura BiH na čelu s Tužilaštvom BiH koje i dan danas ne rješava predmete A kategorije i štiti ratne zločince - poručuju iz pet udruženja.

VEZANI TEKST - Srebreničanin Mirsad Omerović pušten na slobodu 

Također pozivaju Visokog predstavnika da zbog negiranja genocida i podrške ratnim zločincima smjeni predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru i federalnu ministricu kulture i sporta Sanju Vlaisavljević.

- Pružamo punu podršku gospodinu Denisu Bećiroviću i svim udruženim bosanskim snagama da istraju u svojoj državnoj i političkoj borbi i svojim zahtjevima u interesu svih onih kojima je BiH na srcu - navode iz udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.