open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
Udruženja žrtava insistiraju na smjeni Nešića: On ne može biti ministar, treba krivično odgovarati
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa uputili su zahtjev visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu i članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da konačno smijene ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji, kako su naveli, ne poštuje Dejtonski ugovor i visokog predstavnika za BiH, ne prihvata i negira presude UN sudova, a istovremeno na sve načine vrijeđa žrtve genocida.
04.03.2024. u 11:45
get url
text

- Našim saopćenjem od 02.03.2024. godine upozorili smo Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH, da treba poštovati presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda pravde (MSP), UN sudova, imajući u vidu da je on na lažan i tendenciozan način prethodno javno komentirao uzroke rata u BiH, te smo zbog kontinuirane antidejtonske  aktivnosti, nerada i sabotiranja građana BiH, zatražili njegovu smjenu od visokog predstavnika za BiH/OHR-a.

Isti dan, navedeni ministar se javno obrušio na udruženja  žrtava i na visokog predstavnika navodeći da smo se svi mogli uvjeriti do sada da se on "ne plaši Schmidta", te je izrekao niz uvreda na adresu  žrtava, što ne samo da ne priliči jednom ministru BiH, nego na najgori način odslikava osobu koja treba osigurati sigurnost i spokoj građana naše države - istakli su u saopćenju.

Smatraju da negator presuda MKSJ-a i MSP-a i neko ko vrijeđa žrtve genocida, ne može biti ministar, niti obnašati bilo koju drugu funkciju u BiH i da treba biti krivično procesuiran.

VEZANI TEKST - Nešić reagovao na reagovanje, zasmetao mu poziv Schmidtu da ga smijeni

- Poštovane članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), nadamo se da nakon našeg pisma navedeni ministar Nešić neće opet javno izaći i reći da nam je svima pokazao da se ne boji, ne samo visokog predstavnika za BiH, nego ni PIC-a. Sve ovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka kada su ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Mićo Stanišić, Ratko Mladić i drugi, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, prijetili cijelom svijetu i započeli svoj zločinački poduhvat u BiH.

Zbog toga i Vas  pozivamo da pružite  podršku visokom predstavniku za BiH da konačno smjeni ministra koji ne poštuje Dejtonski ugovor i visokog predstavnika za BiH, ne prihvata i negira presude UN sudova, a istovremeno na sve načine vrijeđa žrtve genocida. Krajnje je vrijeme da izabrani dužnosnici koji negiraju UN naslijeđe, Dejtonski sporazum i instituciju visokog predstavnika za BiH budu ekskomunicirani iz državnog pravnog sistema BiH. Očekujemo od Vas i od visokog predstavnika za BiH reakciju - zaključili su u saopćenju.

Udruženja žrtava prethodno su reagovala nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je "1. mart povod za rat, a ne Dan nezavisnosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.