open-navfaktor-logo
search
Traže pravdu
Udruženja žrtava: Ljekar Nebojša Mraović uprkos zločinu koji je počinio uredno obavlja posao u Brčkom, uhapsite ga
Nakon više mjeseci od saznanja i pronalaska kostiju u dvorištu ljekara Nebojše Mraovića u Brčkom, te nakon što je utvrđen identitet žrtava, a radi se o žrtvama genocida, ljekar je i dalje bez ikakvih posljedica i uredno obavlja posao u Brčkom, saopćila su danas udruženja žrtava.
17.02.2024. u 10:50
get url
text

Ističu da zločin koji je počinio Mraović ne zabrinjava nikoga u Bosni i Hercegovini, osim žrtava.

- Ovaj monstruozni čin skrivanja posmrtnih ostataka žrtava, naročito u vlastitom dvorištu, predstavlja vrhunac moralne pokvarenosti i nepoštovanja prema životu i dostojanstvu onih koji su stradali tokom ratnih devedesetih godina. Pitanje je, kome je u interesu da se ovaj slučaj monstruoznog zločina zataška i minimizira? - ističu u saopćenju.

VEZANI TEKST - Poznato čiji posmrtni ostaci su pronađeni ispod fontane ljekara u Brčkom

Zahtijevaju od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko da bez odlaganja provedu postupak udaljavanja liječnika ili njegovo hapšenje.

- Ovaj čin ne samo da je u suprotnosti s etičkim i moralnim načelima medicinske profesije, već predstavlja duboko uvredu za pravdu i dostojanstvo svih žrtava rata u Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo pratiti ovaj slučaj i tražiti pravdu za žrtve genocida, kao i kaznu za one koji su se ogriješili o temeljna ljudska prava i vrijednosti. Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, te ćemo nastaviti zagovarati odgovornost za zločine počinjene u prošlosti - navodi se u saopćenju koje potpisuju predstavnici udruženja Žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Žena Podrinja, Žene Srebrenice i Majke Srebrenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.