open-navfaktor-logo
search
Zlodjela bez presude
Udruženja žrtava o napadu na Memiševiće: Za ovaj i sve naredne napade na povratnike odgovorno Tužilaštvo BiH
Iz Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, u subotu su reagovali nakon fizičkog napada na povratnike Bošnjake u Višegradu, na području bh. entiteta Republika Srpska, navodeći da je bračni par Memišević brutalno pretučen. 
25.03.2023. u 13:24
get url
text

- Odgovornima za ovaj ali i sve naredne napade na povratnike smatramo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje ne želi procesuirati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, isto tako ne zna ili ne želi procesuirati negatore genocida i druge ratne zločine u BiH, što je, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika (predsjednika RS-a op.a.), dalo dodatnu slobodu počiniocima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u entitetu RS - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja pozivaju međunarodne zvaničnike u BiH: Ujedinjene nacije, članice PIC-a, Evropsku uniju, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada da posjete povratnike i da, djeluju shodno UN akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007. godine.

- Napad na povratnike je dio režimske politike u RS jer kako protumačiti da niti jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu -navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Fadil i Ajša Memišević smješteni u KCUS, sigurnosna situacija u RS-u pogoršana, vlast ohrabrila nasilničko ponašanje

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova RS objavljeno je da policijski službenici Policijske stanice Višegrad preduzimaju sve operativne mjere i radnje na prikupljanju saznanja u cilju identifikacije izvršioca krivičnog djela "Razbojništvo", koje se dogodilo u selu Omeragići u Višegradu na štetu supružnika M. A. i M. F.

U saopćenju se navodi da je Policijskoj stanici Višegrad 24. marta u 19.30 sati rodbina oštećenih prijavila da je nepoznata osoba u toku noći sa 23. na 24. mart u selu Omeragići u Višegradu napala M. A. i M. F. u porodičnoj kući. Napadač je bio maskiran i uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja uzeo je oko 7.000 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.