open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Udruženja žrtava od Nikšića traže zaštitu: Poduzmite mjere protiv Vlaisavljević ili ćemo smatrati da je to i vaš stav
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, uputio je zahtjev federalnom premijeru Nerminu Nikšiću za osiguranje sigurnosti mira i zaštite žrtava u Federaciji BiH. 
11.05.2023. u 09:57
get url
text

VEZANI TEKST - Skandal ministrice Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne, Bradara je dobro rekla

Pismo prenosimo u cijelosti. 

- Poštovani premijeru, obraćamo Vam se ispred Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja žrtava 16.april Ahmići, nakon sramne izjave predsjednice Federacije BiH kojom je javno negirala presude MKSJ i veličala presuđenog ratnog zločinca, a ministrica u vašoj vladi Sanja Vlaisavljević, javno podržala i veličala presuđene ratne zločince, praktično negirajući presude i podržavajući stav predsjednice FBiH.

Podsjećamo Vas da je Christian Schmidt, visoki predstavnik, u svom izvještaju UN-u, ustvrdio da slučajevi veličanja ratnih zločinaca doprinose osjećaju nesigurnosti i otvaraju put daljnjim obračunima i da je pod posebnim naslovom "Zahtjev za smjenu predsjednice Federacije Lidije Bradare" naveo dva udruženja koja zastupaju žrtve i svjedoke genocida i ratnih zločina koja su 12. marta uputila pismo OHR-u u kojem zahtijevaju smjenu predsjednice Federacije Lidije Bradare i zabranu daljnjeg obavljanja javnih funkcija.

Zahtjev se odnosio na televizijski intervju od 10. marta u kojem je predsjednica Bradara ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, uključujudi i bosansko-hrvatskog ratnog zločinca Darija Kordića. Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne "očito prestao biti osuđenik za ratne zločine". MKSJ je presudio da je masakr u Ahmićima (ubistvo 116 civila, uglavnom staraca, žena i djece) 16. aprila 1993. godine zločin protiv čovječnosti.

VEZANI TEKST - Bradara: Valjda je Dario Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine nakon što je odležao kaznu

Dario Kordić, jedan od zapovjednika ove akcije (jedan od vodećih političara i članova najviših struktura Herceg Bosne), osuđen je na 25 godina zatvora. Pušten je prije isteka zatvorske kazne (odslužio 17 godina) u juna 2014. kada ga je u Busovači dočekao cijeli politički vrh HDZ-a BiH, uključujući i Lidiju Bradaru.

Mi nakon ovog izvještaja očekujemo da visoki predstavnik smijeni predsjednicu Federacije. Izjave Vaše ministrice na dan prezentiranja ovog izvještaja u UN-u je izrugivanje pravdi i istini, potkopavanje mira, direktan napad na žrtve, ali i negiranje presuda MKSJ.

Od Vas tražimo da se javno ogradite od izjave ministrice i poduzmete mjere i radnje u cilju zaštite ustavnog poretka i mira FBiH i BiH i da kao premijer FBiH zaštitite nas žrtve zločina od negiranja i veličanja zločina i zločinaca. U protivnom, smatrat ćemo da je stav ministrice i stav Vlade na čijem ste Vi čelu - navodi se u pismu koje potpisuje Tahirović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.