open-navfaktor-logo
search
Nema izjednačavanja
Udruženja žrtava podržala probosanske snage: Nismo svi isti, presude iz Haga potvrdile su agresiju i UZP
Udruženje "Pokret  Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida u kontinuitetu obavještavaju najviše predstavnike UN-a, EU-a i države članice Vijeća za provedbu mira (PIC) o svim izazovima i problemima s kojim se bore žrtve, a posebno o problemima u progonu ratnih zločinaca, negiranja počinjenog genocida i napada na povratnike u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, saopćila su ova dva udruženja.
19.10.2023. u 09:39
get url
text

- U vezi s tim, u kontinuitetu pozivamo na aktivaciju Akcionog plana UN-a za prevenciju genocida iz 2007. godine, jer smatramo da navedeni predstavnici međunarodne zajednice trebaju reagirati u BiH i onemogućiti politiku koju sprovodi  Milorad Dodik, u dogovoru sa Srbijom i uz podršku Ruske Federacije. Akcioni plan UN-a uključuje i upotrebu međunarodnih snaga s ciljem zaustavljanja politika koje prijete da bi ponovo počinili zločin i pokušali ugroziti Bosnu i Hercegovinu - saopćili su i dodali:

- U našim navedenim aktivnostima najveću prepreku predstavljaju upravo oni koji podržavaju politiku Milorada Dodika u BiH i van BiH, ali i oni koji nastavljaju politiku izjednačavanja tzv. strana u sukobu.

Ne prihvataju, kako dodaju, da se oni koji se bore za BiH i pomažu žrtve, počevši od Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, probosanskih političkih subjekata i pojedinaca, uključujući i instituciju reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, u bilo kojem kontekstu i obliku izjednačavaju sa Dodikom i politikama koje razbijaju BiH.

Osuđuju i sve one koji u izjednačavanju tzv. strana u sukobu, krivce pronalaze upravo u onim koji se bore za BiH i pokušavaju tako opravdati razbijačku politiku Milorada  Dodika. Pozivaju ih da se zaustave i da sadašnje politike koje dolaze iz Srbije i Rusije, preko manjeg bh. entiteta, nazivaju pravim imenom i da prestanu podržavati politiku jednake krivice.

- Nismo svi jednako krivi, kome je potrebno pojašnjenje neka pročita presude sudova iz Den Haga, koji su utvrdili agresiju i UZP - zaključili su u saopćenju koje potpisuju predsjednici udruženja Munira Subašić i Murat Tahirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.