open-navfaktor-logo
search
Spriječiti nove zločine
Udruženja žrtava: Pozivamo međunarodnu zajednicu da u Ukrajini ne bude pasivni posmatrač kao u BiH
Porodice žrtava rata u Bosni i Hercegovini pozvale su međunarodnu zajednicu da konačno djeluje i spriječi nove zločine koji bi se mogli desiti u Ukrajini te da ne bude pasivna i posmatrač kao što je to bila '90-ih godina prošlog vijeka na prostoru Bosne i Hercegovine.
24.02.2022. u 12:30
get url
text

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina, rekao je da je jutro dočekao sa strašnom viješću da je krenula vojna intervencija u Ukrajini.

- Sigurno je, ako se nastavi, da će posljedice biti katastrofalne. Svi mi, koji smo svjedoci tragičnih događaja u Bosni i Hercegovini '90-ih godina, naravno da smo uznemireni i zabrinuti, posebno iz razloga što ratovi koji se vode u novije doba, su karakteristični po tome što masovno stradaju nevini civili i djeca - poručio je Grabovica.

Apelovao je na sve one koji mogu i odlučuju i trebaju da sjednu za stol, da to i urade što prije.

- Da se ovo zaustavi i da se potpiše sporazum, što prije to bolje - dodao je Grabovica.

Apel na okončanje trenutne situacije u Ukrajini uputio je i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

- U ime svih žrtava iz Bosne i Hercegovine, pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno djeluje i spriječi vjerovatno novi genocid koji bi se mogao desiti u Ukrajini. Vrijeme je da međunarodna zajednica djeluje u što kraćem roku, da ne bude pasivna i posmatrač kao što je to bila '90-ih na prostoru Bosne i Hercegovine i omogućila da se počini genocid i drugi ratni zločini. Ukoliko to ne uradi u narednih nekoliko dana, vjerovatno će doći do zločina sličnih koji su se desili na prostoru Bosne i Hercegovine pa i šire - poručio je Tahirović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.