open-navfaktor-logo
search
Bezočno vrijeđanje
Udruženja žrtava pozvala ministricu Vlaisavljević da neizostavno podnese ostavku
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja građana žrtava rata "92-95 16. april, Ahmići" pozvali su ministricu kulture i sporta FBiH Sanju Vlaisavljević da neizostavno podnese ostavku.
18.05.2023. u 15:43
get url
text

- Ne znamo da li ste nama odgovorili ili ste htjeli javnosti pojasniti šta ste mislili kada ste na N1 u emisji "Dan uživo" branili stavove predsjednice FBiH koja je izjavila "kada odleže zatvorsku kaznu valjda prestaju biti ratni zločinci". 

Vi ste to bez razmišljanja potvrdili i podržali. U tom kontekstu je i Vaša izjava o rehabilitaciji i izrečena u istoj emisiji. Vaše daljnje obrazlaganje i pozivanje i na odluku Predsjednika Suda iz 2014. godine,u kojoj doista ističe ponašanje presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića koje je iskazao za vrijeme boravka u zatvoru je nastavak Vašeg bezočnog ponašanja i vrijeđanja - napisali su u odgovoru ministrici Vlaisavljević iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja građana žrtava rata "92-95 16. april, Ahmići. 

Poručili su da mogu njoj i njenim simpatizerima navesti na desetine imena presuđenih ratnih zločinaca koji su imali identičan stav i ponašanje za vrijeme boravka u zatvoru, pa čak i i njihovo prihvatanje odgovornosti prilikom obraćanja i podnošenja zahtjeva za prijevremeno puštanje na slobodu i sve su to bile lijepe i puste laži zasnovane samo na jednom cilju, a to je izlazak na slobodu.

- Nakon što su dobijali što traže i vrate se u sredinu, u kojoj su njihova djela hvaljena i slavljena, oni nastavljaju sa negiranjem svih zločina za koje su osuđeni kao i nastupima u javnosti. Upravo smo mi žrtve uspjeli da promijenimo takvu uspostavljenu praksu na sudu i danas su kriteriji za puštanje na slobodu promijenjeni i uspostavljeni su uslovi Suda kako bi se spriječile navedene prevare ratnih zločinaca kada se obraćaju Sudu sa zahtjevima za prijevremeno puštanje na slobodu - poručili su iz ovih Udruženja.

Naglasili su da nikada niko, od presuđenih ratnih zločinaca, nije, nakon što je izašao iz zatvora, pokazao ni djelić kajanja i odgovornosti za djela za koja je osuđen. 

- Nikada niko nije izrazio istinsko žaljenje nama žrtvama za počinjene zločine. I na kraju, niko od presuđenih ratnih zločinaca od suda nije proglašen psihopatom, manijakom ili nekom vrstom duševnog bolesnika. Ovdje se radi o pojedincima koje je upravo Sud okarekterisao kao udruženo zlo koje je intelektualno i ideološki opredjeljeno, koje je svjesno svojih postupaka. Ponovo Vas pozivamo da neizostavno podnesete ostavku! - poručili su ministrici Vlaisavljević iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja građana žrtava rata "92-95 16. april, Ahmići". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.