open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Udruženja žrtava pozvala Vlaisavljević da podnese ostavku: Poštedite sebe i nas daljnjih ponižavanja
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje građana žrtava rata '92-95' 16. april Ahmići uputilo je otvoreno pismo ministrici kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine Sanji Vlaisavljević u kojem je pozivaju da podnese ostavku na tu funkciju
15.05.2023. u 09:35
get url
text

VEZANI TEKST - Skandal ministrice Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne, Bradara je dobro rekla

- Obraćamo Vam se ispred udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja žrtava rata '92-95' 16. april Ahmići te Vas pozivamo da dostojanstveno podnesete ostavku na mjesto ministrice u Vladi Federacije BiH i da prestanete glumiti žrtvu u javnosti - navode iz udruženja.

Reakcija udruženja uslijedila je nakon što je ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević tokom televizijskog gostovanja izjavila kako ratne zločince nakon što odsluže zatvorsku kaznu potrebno rehabilitovati.

- Revolt javnosti izazvali ste sami, koristeći položaj ministrice, te javno zahtijevajući, kako ste u emisiji N1 televizije rekli, rehabilitaciju za presuđene ratne zločince. Pozivate se uopćeno na međunarodne norme, ne konkretizirajući tačno koje, jer takve u međunarodnom pravu i ne postoje kada je u pitanju rehabilitacija ratnih zločinaca, osim onih za koje se utvrdi da su neopravdano osuđeni, na što Vi očito aludirate kada su u pitanju Dario Kordić i njemu slični. Poštovana ministrice, pozivamo Vas da dostojanstveno podnesete ostavku na mjesto ministrice kulture i sporta FBiH i poštedite sebe i nas daljnjih maltretiranja i ponižavanja. Neko ko javno poziva na rehabilitaciju presuđenih raznih zločinaca ne zaslužuje da obnaša funkciju koja donosi ogromne privilegije u društvu - navode iz udruženja.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.