open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženja žrtava: Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" reagovali su na podizanje optužnice pred Sudom Bosne i Hercegovine protiv 13 osoba, pripadnika Armije RBiH, koji se terete za navodne ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine.
09.08.2023. u 09:49
get url
text

- Smatramo da Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda i falsifikovane dokumentacije koju je 1996. godine Srbija predala Međunarodnom sudu pravde optužujući Bosnu i Hercegovinu za počinjen genocid nad Srbima u BiH - navodi se u saopćenju koje su potpisali Murat Tahirović i Munira Subašić.

Navedeno je kako dio optužnice Tužilaštva BiH protiv pripadnika Armije BiH sadrži i inkriminaciju genocida i glasi: "Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH".

- Optužnica protiv pripadnika Armije RBiH za navodni genocid postoji samo u glavi Miloševićevih sljedbenika koji se prema svemu sudeći sada nalaze i u Tužilaštvu BiH. Politički program Srbije se ostvaruje preko Tužilaštva BiH i cilj je predstaviti da su Srbi jedine žrtve u BiH. Kontratužba Srbije za genocid je propala pred Sudom pravde, ali nije propala u Tužilaštvu BiH. Ova optužnica, ako se potvrdi predstavljat će civilizacijski sunovrat zamišljene međunarodne pravde i poništenje naslijeđa dva suda Ujedinjenih nacija koja su presudila genocid koji su počinili Srbi. Pozivamo Sud BiH da odbije optužbe, lažne dokaze i svjedoke koji su podvaljeni iz Beograda. Na isti način iz Beograda su podvaljene i lažne optužbe za navodni zločin za Dobrovoljačku ulicu - poručeno je.

Upućen je poziv Vijeću za implementaciju mira (PIC) da hitno donese obavezujuće odluke i zaustavi političke optužnice, jer rad Tužilaštva BiH ugrožava mir u BiH.

VEZANI TEKST - Nova optužnica protiv heroja odbrane BiH: Optuženi Sejdić, Buljubašić i još 11 pripadnika ARBiH

- Pozivamo PIC da reagira na isti način kao što je reagirao na namjeru BiH da podnese zahtjev za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde kada su donijeli zaključak da podnošenje revizije ugrožava BiH i njene najvažnije institucije na čelu sa Predsjedništvom BiH. Sve države članice PIC-a, osim Turske, tada su imale svoje sudije u Sudu pravde. Ovakve lažne optužnice su uvod u mogući sukob, a sve na osnovi lažnih materijala dostavljenih iz Beograda - poručeno je u saopćenju udruženja žrtava.

Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.