open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje BH novinari: Javni protest direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku zbog, kako navode u saopćenju, njegovog zahtjeva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo za hitno pokretanje istrage kako bi se, kako je navedeno, ispitali "neobjektivni i krivi navodi" u vezi s nabavkom stotinu respiratora, vrijednom 10,5 miliona maraka.
30.04.2020. u 16:28
get url
text

- U zahtjevu upućenom Kantonalnom tužilaštvu, Solak navodi, između ostalog, kako se „posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade Federacije BiH, Federalnog štaba Civilne zaštite, kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije koronavirusa.

Nadalje, od istražnih organa Solak zahtijeva da "hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode" - navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.

VEZANI TEKST - Solak o respiratorima: Vodi se medijska hajka, pozivam istražne organe da ispitaju krive navode

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju zahtjev Fahrudina Solaka Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, "koji ne samo da sadrži lažne optužbe usmjerene protiv novinara i medija, već zorno ilustruje i potpuno nepoznavanje i negiranje uloge medija u demokratskom društvu".

- Sramotno je i nedopustivo da Solak i drugi akteri postupka nabavke respiratora pokušavaju interes istražnih organa usmjeriti ka medijima, koji su krajnje odgovorno, profesionalno i potkrijepljeno zvaničnim dokumentima, proteklih dana izvještavali o pomenutoj nabavci.

Ovakav zahtjev Kantonalnom tužilaštvu predstavlja ne samo direktni atak predstavnika federalnih institucija na novinare i medijske kuće u BiH, grubo kršenje prava na slobodu izražavanja i informisanja građana, već i pokušaj nezakonitog institucionalnog utjecaja i pritiska na istražne organe koji se bave ovim slučajem - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će o svemu navedenom, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestiti sve relevantne domaće i strane organizacije i institucije koje se bave zaštitom medijskih prava i sloboda, kao i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.