open-navfaktor-logo
search
Počinilac uhapšen
Udruženje ilmijje IZ u BiH osudilo napad: Prijećeno imamu i vjernicima u Tomislavgradu
Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje verbalno vrijeđanje i prijetnje upućene imamima i vjernicima Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad.
19.01.2021. u 15:31
get url
text

Prema saopćenju MUP-a HNK, 18. 01. 2021. godine u 16:10 sati uposlenici Policijske stanice Tomislavgrad obaviješteni su da u mjestu Mandino Selo, Tomislavgrad, NN osoba verbalno vrijeđa vjerske službenike Islamske zajednice i mještane. Na mjesto događaja izašli su pripadnici PS Tomislavgrad, te došli do saznanja da postoji osnovana sumnja da su prijetnje vjerskim službenicima upućene od M. T. (rođen 1969. godine), koji je nakon pronalaska uhapšen i smješten u prostorije za zadržavanje, nakon čega mu je uručen prekršajni nalog po čl. 8. Zakona o javnom redu i miru (vrijeđanje ili omalovažavanje vjerskih ili nacionalnih osjećaja građana). 

Udruženje ilmijje IZ u BiH i Okružni odbor ilmijje Mostar javno osuđuju upućene prijetnje i vrijeđanje imama i vjernika MIZ Tomislavgrad i upućuju poziv svim nadležnim lokalnim i državnim institucijama da se uključe u procesuiranje počinitelja ovog, ali i drugih napada na imame i vjernike, s obzirom da ovo nije prvi slučaj, poput ranijeg ispisivanja grafita u Mokronogama ili skrnavljenja Spomen-obilježja u Mokronogama, saopćeno je iz Udruženja.

- Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i duvanjskog kraja, nadamo se da će biti poduzete sve neophodne mjere i radnje te otklonjene sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka tako i drugih koji žive na ovom prostoru – kaže se u saopćenju Udruženja ilmijje IZ u BiH i Okružnog odbora ilmijje Mostar,  koji dodatno upozoravaju na učestalost ovih napada, kako verbalnih tako i fizičkih, te na neadekvatne kazne i kaznenu politiku koja se primjenjuje nad počionicima i koja ne doprinosi sprječavanju ovakvih pojava. 

Udruženje ilmijje je, kako dodaju, bilo i bit će uz svoje članove, čestite i vrijedne imame i vjernike, te neće nijemo posmatrati atak na njih, njihovu čast i ugled na bilo kojem dijelu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.