open-navfaktor-logo
search
Apel sugrađaninu
Udruženje "Istina-Kalinovik '92" traži od Srđana Puhala informacije o sudbini ubijenih članova svojih porodica
Trideset godina nakon što su u Kalinoviku počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima, Udruženje porodica žrtava "Istina-Kalinovik '92" podsjeća javnost da se još traga za posmrtnim ostatcima 42 ubijenih bošnjačkih civila u ovom mjestu, saopćeno je iz ovog udruženja. 
16.05.2022. u 22:33
get url
text

Stoga, kako navode, ponavljaju apel svim svjedocima zločina u Kalinoviku 1992. godine da podijele informacije o lokacijama na kojima su skrivena tijela ubijenih članova njihovih porodica.

- Apel upućujemo i našem sugrađaninu Srđanu Puhalu, koji je, sudeći prema posljednjim istupima, pokazao snažan interes za pitanjem ratnih zločina. Tražimo od Puhala informacije da li je kao pripadnik Vojske RS-a bio na mjestima na kojima su vršeni zločini, da li je u njima učestvovao i da li su mu poznate lokacije na kojima su skriveni ostaci naših najmilijih.

VEZANI TEKST - Dodik: U Srebrenici kopaju prazne sanduke; Puhalo: Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete

Uzimajući u obzir činjenicu da je ponudio 10.000 KM onome ko mu dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1601 dijete, zanima nas kako mu do sada nije palo na pamet da taj novac ponudi svakome ko otkrije bar jedno ime osobe koja je u njegovom rodnom gradu ubijala sugrađane bošnjačke nacionalnosti - ističe se u saopćenju. 

Mi za razliku od njega, navode iz udruženja, nećemo tražiti da nam dokaže da li je na bilo koji način učestvovao u izvršenju ratnih zločina, već prije svega tražimo informacije koje bi nam omogućile da dostojanstveno ukopamo svoje najmilije i da najodgovorniji za njihova ubistva odgovaraju pred pravosudnim institucijama.

- Napominjemo javnost da je ukupno do sada na osnovu pravosnažnih presuda za ratne zločine u Sudu BiH i međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, a u vezi sa zločinima u Kalinoviku izrečeno 87 godina zatvora. Za zločine u Kalinoviku odgovarao je i ratni zločinac Ratko Mladić koji je pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora - navodi se u saopćenju za javnost Udruženje porodica žrtava "Istina-Kalinovik '92".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.