open-navfaktor-logo
search
Stručna pomoć
Udruženje iz Zenice kreiralo aplikaciju za pomoć žrtvama femicida u cijeloj BiH
Femicid i dalje nije dio Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, telefoni u sigurnim kućama su usijani. Da bi pomogli žrtvama nasilja, Centar za ženska prava iz Zenice kreirao je jedinstvenu aplikaciju za stručnu pomoć žrtvama u cijeloj BiH.
25.10.2023. u 22:12
get url
text

Nakon slučaja femicida u Gradačcu, građani Bosne i Hercegovine, prije svega građanke, digli su svoj glas i traže zaštitu žena. I dalje nemamo strožije kazne, niti je femicid dio Krivičnog zakona.

Za to vrijeme, SOS brojevi su užareni. Samo u sigurnoj kući u Bijeljini za devet mjeseci registrovano je više od 600 poziva, piše BHRT.

- Žene dolaze sa takvim batinama, modricama da je to neopisivo. Ova godina je posebno katastrofalna. Od početka godine, 46 osoba je prošlo kroz sigurnu kuću - istakla je Mirzeta Tomljanović, koordinatorica sigurne kuće Fondacije Lara.

Slađana Milovanović, pravna savjetnica Fondacije Lara, kazala je da smatraju važnim da se uvede kao posebno krivično djelo ili bar kao teži kvalifikovani oblik da bi javnost upoznali na jedan konkrentiji način koliko se to često dešava, ali je pokriveno kao drugo krivično djelo.

Dok se to ne desi, udruženja sarađujući s pravosudnim institucijama iznalaze rješenja. Jedno od njih je jedinstvena aplikacija za stručnu pomoć žrtvama u cijeloj BiH.

- Pomagačice bi trebale da budu prva ruka ženama koje preživljavaju ili ženama koje će preživjeti određeni oblik nasilja, kako bi jednostavnije i lakše pristupili institucijama jer većinom se radi o neukim ženama koje ne znaju procedure - naglasila je Meliha Sendić, predsjednica Centra ženskih prava Zenica. 

Pristupiti samoj mapi vrlo je jednostavno. Može se to učiniti preko računara, ali i preko pametnog telefona. Dovoljno je pristupiti aplikaciji, pronađete najbližu lokalnu zajednicu kojoj pripadate i tu se mogu pronaći kontakti pomagačice.

Samo pet posto slučajeva nasilja u Bosni i Hercegovini bude službeno prijavljeno. Domaće vlasti imaju hitan zadatak da što prije femicid uvrste u Krivični zakon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.