open-navfaktor-logo
search
Opcija i Sud u Strazburu
Udruženje "Jer me se tiče" tužit će Federalno ministarstvo okoliša zbog deponije Uborak u Mostaru
Udruženje "Jer me se tiče" iz Mostara podnijet će tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog deponije Uborak, potvrdio je za Faktor predsjednik ove organizacije Omer Hujdur. 
01.09.2021. u 19:10
get url
text

VEZANI TEKST - Građani protiv proširenja deponije Uborak, spremni podići i šatorsko naselje

Prema njegovim riječima, najave da će Grad Mostar odustati od tužbe prema Udruženju zbog protesta i ostalih dešavanja u vezi sa deponijom Uborak su prazna priča.

- U razgovoru sa gradskom opozicijom i dijelom pozicije razgovaralo se o odustajanju od tužbe koja iznosi 700.000 KM. No, to je odbila većina u Gradskom vijeću Mostara i idemo u spor - ističe Hujdur. 

S druge strane, Udruženje je radilo na svojoj tužbi.

- Tužimo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, idemo na sud u Sarajevu. Ukoliko ne bude rezultata, sljedeći korak nam je Sud u Strazburu. Nećemo odustati. Zašto tužimo federalno ministarstvo? Radi se o sljedećem.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je Plan prilagodbe deponije Uborak za čiju namjenu bi u narednih pet godina izdvojili između 10 i 20 miliona KM, uprkos studiji koju su oni uradili da je voda i zemljište kod Uborka veoma zagađeno, štetno za zdravlje građana - naglašava Hujdur.

Omer Hujdur (FOTO: Anadolija)

Naš sagovornik smatra da se spomenuti novac mogao izdvojiti za neku drugu lokaciju za deponiju. 

- Građani ne samo u naseljima pored Uborka već cijelog Mostara jasno su kazali da se deponija mora izmjestiti. Međutim, oni novac građana očigledno troše po svojoj volji. Mi odustati nećemo, nastavljamo sa protestima - poručuje Hujdur.

FOTO: Anadolija

Nezadovoljni jučerašnjim odlukama Gradskog vijeća Mostara koje su se odnosile na deponiju Uborak, aktivisti Udruženja "Jer nas se tiče" i građani koji naseljavaju sjeverni dio Mostara, ponovo su danas mirno protestvovali ispred deponije, prenijela je Anadolija.

Gradsko vijeće Mostara jučer je ovlastilo gradonačelnika Marija Kordića da pokuša postići sporazum sa ovim udruženjem, a što bi na kraju rezultiralo povlačenjem tužbe Grada prema Udruženju, podnesene zbog navodnih gubitaka koje je Grad Mostar imao uslijed blokada deponije Uborak. Kako je objašnjeno, Gradsko vijeće je dalo ovlaštenje gradonačelniku da u ime Grada postigne izvansudsku nagodbu sa Udruženjem "Jer nas se tiče".

Obaveza Grada u tom slučaju bila bi da povuče tužbu, a obaveza Udruženja da ni na koji način ne ometa plan prilagodbe koji je donijelo federalno Ministarstvo okoliša i turizma.

- Čim smo čuli što namjeravaju i šta nam nude, odlučno smo rekli da nema potrebe da išta i započinju. Nikakvo uvjetovanje ne dolazi u obzir. Na kraju će njihova tužba ostati i mi ćemo već sutra imati prvo ročište - izjavio je Hujdur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.