open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Udruženje "Jer nas se tiče" o deponiji Uborak: Presuda vratila vjeru u bolje sutra i u bh. pravosuđe
Velika pobjeda izvojevana na Kantonalnom sudu u Sarajevu kojom je poništen Plan prilagodbe za deponiju Uborak, bila je povod za današnju konferenciju za medije koju je organizovalo Udruženje građana "Jer nas se tiče" iz Mostara. 
15.12.2022. u 13:40
get url
text

Tužba protiv Ministarstva okoliša Federacije Bosne i Hercegovine odnosila se na prilagodbu upravljanja otpadom na deponiji Uborak.

- Postojeći plan donesen je samo radi forme, a ne da bi se riješili problemi sa kojima smo suočeni. I presuda navodi na zaključak da je Grad Mostar nastojao nametnuti plan kao trenutno rješenje, a sa stvarnom namjerom da ono na koncu bude trajno i da deponija zauvijek ostane na Uborku. Zbog toga zahtijevamo da se problem hitno riješi i to na zadovoljstvo svih strana, pa i građana nastanjenih blizu deponije, što bi podrazumijevalo hitnu sanaciju deponije - rekla je aktivistkinja Aiša Mujala.

Kaže i kako su aktivisti iskoristili sve moguće pravne mehanizme, kao i da je nedavna presuda potvrdila opravdanost njihovih zahtjeva. U nepovrat su, ako govorimo o vremenu, nažalost otišle četiri godine, jer je deponija i danas na istom mjestu, primajući jednake količine smeća, bez obzira što su kapaciteti odavno manji.

- Branili su nam da se okupljamo, podizali su milionske tužbe protiv nas, izricali enormne kazne ljudima koji su se samo borili za svoje i zdravlje svoje djece. Podsjećam, 2019. inspekcijskim nalazom je ustanovljeno da deponija nema okolinsku dozvolu, te da se otpad odlaže kršeći standarde zaštite okoliša - napominje Mujala.

Navodi i da je velika nada bilo održavanje lokalnih izbora, te uspostava lokalne vlasti u Gradu Mostaru. Međutim, velika nada na koncu je donijela i razočarenje, jer je prema mišljenju aktivista politika i dalje imala prste prilikom odlučivanja, pa je izostao i užurban rad na sanaciji i izmiještanju deponije.

- Priča o sanaciji i novoj lokaciji se polako stišala, u javnost je lansirana priča o izostanku adekvatne lokacije za novu deponiju, pojavio se i problem popunjenosti one na Uborku, pa se sve glasnije pričalo o Planu prilagodbe. U konačnom dokumentu nisu se našle naše primjedbe i zahtjevi, a koji su glasili da se postojeća deponija mora zatvoriti najkasnije za tri godine. Građani i dalje traže hitno zatvaranje ove deponije, kao i iznalaženje nove lokacije. Do danas nemamo ni slovo o novoj lokaciji, što znači da je gradska vlast bacila dvije godine svog rada - dodaje Mujala.

Nedavna presuda vratila im je vjeru u bolje sutra u državi Bosni i Hercegovini, kao i vjeru u bh. pravosuđe o kojem mnogi govore loše. Najavili su nastavak borbe uz poruku da neće biti predaje.

- Neće nas pokolebati ni tužbe, ni kazne, ni prijetnje, ni šutnja vlasti, a oni će kad tad priznati da nisu dorasli funkcijama koje obnašaju. Ako smo u krivu, neka počnu raditi na iznalažanju nove lokacije. Moram na kraju naglasiti da smo prošle godine drugi put tužili Ministarstvo okoliša FBiH, i to zbog izdavanja nelegalne okolinske dozvole za deponiju Uborak, te da danas isčekujemo ishod. Nadamo se da će pravda ponovo pobijediti i da će presuda biti u korist građana - kazala je na kraju Mujala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.