open-navfaktor-logo
search
Prikupljanje pomoći
Udruženje likovnih umjetnika u BiH pokrenulo humanitarnu akciju za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji
Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini (ULUBiH) pozvalo je članove da doniraju po jedan umjetnički rad i na taj način pokažu svoju solidarnost sa žrtvama katastrofalnog zemljotresa koji su nedavno pogodili Tursku i Siriju, a akcija će biti realizirana u saradnji s Institutom "Yunus Emre" u Sarajevu.
06.03.2023. u 12:07
get url
text

Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, koje djeluje na čitavom prostoru zemlje i ima više od 500 članova, spada u red najstarijih i najpoznatijih udruženja.

Upravni odbor Udruženja je na sjednici održanoj 15. februara donio odluku da uputi poziv članovima i članicama Udruženja da doniraju po jedan umjetnički rad, bilo da je u pitanju slika, skulptura, grafika, crtež ili akvarel, i da ih uramljene donesu u sjedište Udruženja u Galeriju "Roman Petrović" i na taj način pokažu svoju solidarnost sa žrtvama katastrofalnog zemljotresa koji je nedavno pogodio Tursku i Siriju.

- Poklonjeni radovi će, u saradnji s Institutom 'Yunus Emre' u Sarajevu, biti ponuđeni za prodaju na zajedničkoj aukciji. Institut 'Yunus Emre' će prikupljena novčana sredstva uplatiti na žiro račun za pomoć stradalima u zemljotresu, s nadom da bi sva prikupljena sredstva bila donirana djeci koja su ostala bez roditelja u ovom katasrofalnom zemljotresu - naveli su iz ULUBiH.

Iz Udruženja su istakli da imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose sa sličnim udruženjima i njihovim članovima i članicama u Turskoj i da je to razlog više što žele da ova humanitarna akcija uspije.

- U ovim teškim trenucima trebamo našim kolegama i dragim prijateljima pokazati da smo uz njih i njihov narod. Ne sumnjamo da će ovaj poziv naići na dobar odziv članova Udruženja i da će i ova naša humanitarna akcija biti uspješno realizorana - saopćili su uz napomenu da umjetnici svoje radove mogu donirati u narednih desetak dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.