open-navfaktor-logo
search
Brisanje historije
Udruženje logoraša Mostar: Ministarstvo odbrane BiH finansira muzej HVO-a u zgradi mučilišta
Logoraši grada Mostara i svi logoraši Bosne i Hercegovine koji su prošli pakao "Heliodroma", kampa za zaštitu kako to vole reći sljedbenici zločinačke tvorevine "HRHB" su iznenađeni da se Ministarstvo odbrane BiH usudilo da finansira muzej HVO-a u zgradi "Centralnog zatvora" kojem već godinama ne daju pristup sljedbenici politike presuđene u Hagu, saopćio je Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar.
28.02.2023. u 09:37
get url
text

- Ali, kako kažu, dolaskom novih vjetrova došlo je i do vjetra koji nas treba natjerati da zaboravimo sve što nam je učinjeno u tom mučilištu svih koji se nisu izjašnjavali pripadnošću jednom narodu i svih onih čija je jedina želja bila i ostala jedinstvena Bosna i Hercegovina, zajednica svih njenih naroda i onih koji u njoj žive. Neko je uzeo sebi za pravo da aminuje trošenje novca poreznih obveznika i novca tih isti koji su prošli logore kako bi finansirao pokušaj brisanja historije i sakrivanja zločina počinjenih zarad jedne fašističke ideje - navodi se u saopćenju.

Godinama je, kako dodaju, pokušaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da se ovakvim i sličnim aktivnostima u vezi s objektima koji su korišteni za mučenje i zatvaranje građana Mostara i Hercegovine pokuša mijenjati historija.

- Svi ti koji misle da će uspjeti u tome mnogo se varaju jer mi nikada nećemo odustati od obilježavanja mjesta stradanja svih građana Mostara i Bosne i Hercegovine. Uzalud vam trud svirači, jer pravljenjem Muzeja stradanja na mjestu zločina ste učinili baš ono što je u korijenu svakog zločina, a to je da se vraća na mjesto zločina pa tako i HVO koji je provodio zločine nad logorašima samo zato što su bili Bošnjaci ili su voljeli svoju državu i bili su pripadnici drugih naroda i ostalih - ističu logoraši i dodaju:

- Svi vi koji zarad nekih svoji političkih ciljeva želite da brišete historiju ili želite da se dodvorite sljedbenicima presuđene politike, morate znati da sa druge strane imate one koji su prošli mučenja i stradanja u tom kazamatu i nikada neće odustati od istine i podsjećanja na vrijeme fašizma za koje smo mislili da je prošlo.

Također su obavijestili i sve koji su mislili da mogu da ih spriječe da mjesto stradanja posjete i da će nešto učiniti sakrivanjem i pokušajem prekrajanja historije, da će Udruženje logoraša Mostar u saradnji sa Savezom udruženja logoraša HNK 19. 3. 2023. godine u 10:00 sati, na prostoru Heliodroma obilježiti 29. godišnjici početka raspuštanja logora gdje će se položiti cvijeće za sve poginule u ovom i svim drugim kazamatima tzv. HRHB. Pozivaju logoraše i one čiji su najmiliji zvjerski ubijeni u ovom logoru da im se pridruže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.