open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Udruženje logoraša Mostar pisalo izraelskom ambasadoru: Ne dajte se izmanipulirati
Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović uputio je u ime tog udruženja otvoreno pismo ambasadoru Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani Noahu Galu Gendleru, a povodom osvrta ambasade na problem izmjena Izbornog zakona BiH i u kojem su, između ostalog, prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama toga zakona, dobili potporu.
08.08.2022. u 17:24
get url
text
Udruženje logoraša Mostar
Udruženje logoraša Mostar

Hajdarović na početku pisma podsjeća ambasadora Gendlera na logoraše koji su, kako je naveo, "preživjeli, torture i poniženja najgore vrste u logorima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tokom otvorene i presuđene agresije na Bosnu i Hercegovinu".

- Ratni zločini, etničko čišćenje i organiziranje logora, HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. "Hrvatske Repubike Herceg Bosna", pred Haškim tribunalom je okarakterizano kao udruženi zločinački poduhvat, a kompletno rukovodstvo 'HZHB' proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po europskim zatvorima - navodi Hajdarović u pismu.

Dio tog sistema bio je, smatra on, i Dragan Čović, sadašnji predsjednik HDZBiH, a tada direktor kompanije Soko koji je tadašnju poziciju koristio da logoraše bošnjačke nacionalnosti dovodi na prinudni radni angažman u tu kompaniju, o čemu, tvrdi u pismu, postoje vjerodostojni dokumenti.

- Vjerujem da Vam, s obzirom na iskustva Vašeg naroda, ovo zvuči itekako poznato i izaziva brojne asocijacije. Dragan Čović nikada se nije javno ogradio od toga, kao ni od zločina presuđenih u Hagu, već je, upravo suprotno, nastavio da daje podršku presuđenim zločincima, poput Darija Kordića, ali i ekstremistima koji i dalje promoviraju ustaški pozdrav "Za dom spremni" - stoji u pismu.

Zbog svega toga smo, dodaje se, "iznenađeni Vašom podrškom Čoviću i HDZ-u u vezi s reformama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ako ti isti ni nakon 30 godina žrtvama njihovih tortura ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bi odali poštu svojim sipatnicima".

Prijedlozi koje zagovara HDZ, ocjenjuje Hajdarović u pismu, "upakovani u tzv "legitimno predstavljanje" i "ugroženost Hrvata", a koje ste Vi podržali, klasična su manipulacija kako bi se došlo do ispunjenja ratnih ciljeva koje nisu ispunili u ratu, a sada bi da ih provedu u miru". Njima se zagovaraju, ističe on, dodatne etničke podjele i ugrožavaju prava manjina, uključujući i zajednicu Jevreja u BiH".

U pismu izraelskom ambasadoru Hajdarević navodi kako je jedna od presuda Evropskog suda za ljudska prava uslijedila upravo po tužbi Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u BiH, zbog nemogućnosti da Jevreji bude birani na važne državne funckije.

- Upravo Dragan Čović i njegov HDZ već 13 godina onemogućavaju implementaciju te presude - dodaje on u pismu.

- Poštovani ambasadore, ne dajte se izmanipulirati slakorječivošću Dragana Čovića. Ne dajte da vas obmane i uvuče na pogrešnu stranu. Jasno nam je da cijenite činjenicu da su u Mostaru promijenjena imena ulica koja su nosila imena ustaških zločinaca, ali tu promjenu nisu učinili zato što zaista to osjećaju nego su isto učinili pod jakim pritiskom raznih udruženja. Morate znati da to nije zasluga Dragana Čovića, već nas, običnih normalnih Mostaraca i svih građana BiH, koji smo vršili konstantan pritisak da se ti sramotni relikti nacizma uklone - navodi u pismu Hajdarović.

Zapitajte se, dodaje on dalje, zbog čega su uopće ta imena dana ulicama, zašto je slavljena ustaška ideologija, i zašto je trebalo tri decenije pritisaka da HDZ i Dragan Čović izmijene te nazive.

- Urađeno je to upravo kako bi dobio podršku za svoj manipulativni Izborni zakon, kojim bi se uveo novi aparthejd i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima BiH. Takvim Izbornim zakonom, uz ostalo, ne samo da ne bi bila uklonjena diskriminacija nad Jevrejima, nego bi njihova prava bila dodatno ugrožena - zaključuje Hajdarović uime Uduženja logoraša Mostara.

Na kraju izražava uvjerenje kako je mišljenja da ambasador "neće dozvoliti da bude uvučen u tu nečasnu priču, te da će pri formuliranju budućih stavova svakako uzeti u obzir i stavove Jevrejske zajednice u BiH".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.