open-navfaktor-logo
search
Fašizam nije pobijeđen
Udruženje logoraša Mostara o muzeju HVO-a u Heliodromu: Helez je imao obavezu da zaustavi izgradnju
Udruženje logoraša Mostar je nakon čestitke koju su dobili od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uoči ramazana o početku njihovih aktivnosti na izgradnji Muzeja HVO-a na prostoru Logora Heliodrom odlučilo da im čestita sutrašnji Dan pobjede nad fašizmom koji nije pobijeđen, saopćilo je Udruženje.
08.05.2023. u 12:20
get url
text

- Nakon što smo nakon više pokušaja od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine dobili ono što nismo tražili smatramo da smo obavezni upoznati javnost sa slijedom događaja i sa informacijom da su nastavljeni radovi na izgradnji Muzeja HVO-a na prostoru zatočenje i mučenja više od 10.000 stanovnika grada Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

I pored zahtjeva u skladu sa Zakonom o javnom pristupu informacija i urgencije koji su upućeni Ministarstvu i ministru nismo dobili Odluku o formiranju muzeja koju je donijela ministrica Marina Pendeš niti Memorandum o razumijevanju i saradnji koji je potpisao ministar Sifet Podžić dobili smo odgovor koji dostavljamo u prilogu, kao i dva pisma upućena njima od kojih je jedno bilo sklonjeno te po njemu nismo dobili nikakav odgovor. Zašto nam nije dostavljeno zakonskim putem traženo najbolje zna aktuelni ministar - saopćili su iz Udruženja i dodali:

- Pokušaji da se nama i javnosti, kroz nesuvisla objašnjenje, pokuša objasniti hronologija događaja na izgradnji Muzeja i određivanja lokacije je samo pokušaj bacanja luga u oči žrtvama zločinačke politike UZP-a.

Ono što ih je, kako ističu, bolno razočaralo jeste površno prihvatanje istog narativa od aktuelnog ministra (Zukana Heleza) koji je bespogovorno prihvatio donesene odluke svojih prethodnika bez imalo osjećaja da li će ovaj akt ikoga povrijediti uključujući i njegove bliske srodnike koji su nastradali u logorima tzv. HZHB.

- On je imao obavezu da u skladu sa državnim Zakonom o negiranju ratnih zločina i genocida i Pravilnikom o muzejima pukova Oružanih snaga BiH sagleda validnost donesenih odluka i zaustavi izgradnju bilo kojeg muzeja na mjestu na kojem su počinjeni i sudski potvrđeni ratni zločini. Nastavak izgradnje muzeja ratnog HVO-a u okviru njegovog nekadašnjeg koncentracionog logora Heliodrom je najbrutalniji način vrijeđanja osjećaja i dostojanstva žrtve, aminovanje politike sakrivanja i negiranja zločina počinjenih od presuđene politike UZP-a i nametanje narativa kolektivnog zaborava. Pokušaj opravdanja da se provode odluke prethodnika nikako ne amnestira sadašnjeg nosioca ministarske funkcije - zaključuju u Udruženju.

Dodaju da je za žrtve politike presuđenog UZP-a jedino ispravno momentalno donošenje Odluke o prestanku finansiranja muzeja na prostoru logora Heliodrom i njegovo alociranje na drugi lokalitet koji neće nikoga vrijeđati.

- Odlučno odbacujemo mogućnost da se naši zahtjevi svedu na neki lični ili politički teren jer su oni isključivo motivirani interesom da se zaštiti dostojanstvo svakog čovjeka bez obzira na ime, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Valja svima nama bez razlike jednog dana položiti račune pred Stvoriteljem - zaključili su u saopćenju, te dostavili dokumentaciju o korespondenciji sa Ministarstvom odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.