open-navfaktor-logo
search
Nakon izvještaja
Udruženje svjedoka genocida pisalo Brammertzu: RS progoni povratnike i žrtve, poduzmite nešto
AUTOR: Anadolija
14.06.2024. u 10:06
get url
text
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove Sergeu Brammertzu, povodom njegovom posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije.
- Veoma smo pažljivo pročitali vaš posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ/MRMKS kao i glorifikacije zločina i zločinaca. Ladice tužioca u Bosni i Hercegovini su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju, a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj - navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Dodaju da dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac.
- Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta Republika Srpska na čelu s policijom entiteta RS-a i Tužilaštvom RS-a vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu.
Prema raspoloživim informacijama, u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet. Pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari, Srebrenica. Podnesena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, zastupnika u narodnoj Skupštini RS-a, bivšeg logoraša, a sve prijave se odnose na "izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti". Prijave su podnijete protiv gotovo svakog povratnika u entitet RS, ali i protiv svakog građanina BiH, koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina - navode iz udruženja.
Ističu da dok "zločinci u Srbiji i RS-u uživaju sve privilegije i prava, policija RS-a nastavlja progon".
- Zamislite situaciju da se nakon Drugog svjetskog rata privodio Simon Vizental od policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica, ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga "rasne i vjerske netrpeljivosti". Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom. Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde - poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.