open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje Žena - žrtva rata: Rusija treba izručiti ratne zločince iz BiH umjesto što traži oslobađanje zločinca Mladića
Udruženje Žena - žrtva rata je povodom zahtjeva glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove, koja je pozvala na oslobađanje ratnog zločinca Ratka Mladića, saopćilo da bi dobro bilo da Rusija, umjesto pozivanja na oslobađanje zločinaca, izruči ratne zločince iz Bosne i Hercegovine kojima je dala sigurno utočište.
16.09.2022. u 10:35
get url
text

- Mnoge ratne zločince Rusija vrati tek kada umru prirodnom smrću i ne dočekaju pravično suđenje. Stavovi Rusije po tom pitanju su već odavno jasni, tako da ne iznenađuje navedeni poziv za oslobađanje zločinca koji je, pored ostalog, presuđen za počinjeni zločin genocida nad Bošnjacima - navode iz Udruženja.

VEZANI TEKST - Sraman potez iz "humanih razloga": Rusija traži da se ratni zločinac Mladić pusti na slobodu

Također, ističu da Haški tribunal, odnosno njegov nasljednik Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nije nikakva humanitarna organizacija.

- Radi se o najvišoj sudskoj instanci zaduženoj da presuđuje zločincima, a ne da ih nagrađuje. Općepoznata je činjenica da je Rusija bila aktivan učesnik u agresiji i genocidu počinjenom u Republici Bosni i Hercegovini. Mnogi ruski plaćenici i dobrovoljci su poginuli na prostoru Republike BiH. To dokazuju i spomenici širom entiteta RS, a posebno u gradu Višegradu - poručeno je iz Udruženja Žena-žrtva rata, koje je o navedenom upoznalo i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ureda u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.