open-navfaktor-logo
search
Pisali Schmidtu
Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice traže smjenu Stojičića i ratnog zločinca Borovčanina
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret majke enklave Srebrenica u dopisu poslanom Uredu visokog predstavnika (OHR) zatražili su smjenu Ljubomira Borovčanina i Dušana Stojičića.  
14.03.2023. u 09:46
get url
text

VEZANI TEKST - Tahirović: Saopćenje OHR-a dodatna uvreda za žrtve, tražimo smjenu ili javno izvinjenje Bradare

Podsjetimo, Borovčanin je presuđeni ratni zločinac koji je nedavno izabran za predsjednik Streljačkog saveza bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (SSRS). Stojičić je, pak, predsjednik Skupštine SSRS-a.

- Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Odlukom o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u stavu 6 je navedeno: "Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin..., kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine".

Imajući u vidu da ste i sami ukazali na politiku nekažnjavanja negatora i glorifikatora zločina u Vašim dosadašnjim izvještajima Generalnom sekretaru UN-a, a posebno u posljednjem 62. Izvještaju visokog predstavnika za provedbu mirovnog sporazuma za BiH u dijelu pod nazivom "Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" Vi navodite: Tužilaštvo BiH nije procesuiralo niti jednu od desetaka zaprimljenih krivičnih prijava. Ova krivična djela napadaju društvenu koheziju i produžuju patnju i moraju dobiti brzu i odgovarajuću sudsku pozornost - navodi se u pismu ova dva udruženja.

VEZANI TEKST - Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od Schmidta da smijeni Lidiju Bradara zbog izjave o Kordiću

Za razliku od eksplicitnog negiranja genocida, slučajevi veličanja ratnih zločinaca i dalje se redovno javljaju i koče pomirenje, naglasili su.

- Njih nije procesuiralo Tužilaštvo BiH. Znajući da je nakon Vašeg izvještaja Generalnom sekretaru UN-a Tužilaštvo BiH odbacilo skoro sve prijave za negiranje i to javno objavilo i tako gurnulo prst u oko ne samo žrtvama, nego i Vama i instituciji visokog predstavnika. Odbaciti sve prijave i onda javno saopćiti da Tužilaštvo BiH nema stručnog znanja je ismijavanje Vas i cijele međunarodne zajednice koja decenijama ulaže ogroman novac u reformu pravosuđa. Morate se saglasiti sa nama da su "neznalice stručnjaci" Tužilaštva BiH imali itekako znanje kako odbaciti prijave, što je svojevrsna politika Tužilaštva BiH - ističe se u dopisu i dodaje:

- Kako je napravljen "začarani krug" između Vas i negatora i Tužilaštva BiH i negatora, odnosno negatori svakodnevno ruše naslijeđe međunarodnih i domaćih sudova bez kazne, te ismijavaju ne samo žrtve, nego i cijelu međunarodnu zajednicu na čelu sa Vama, mi žrtve genocida ćemo stalno upućivati zahtjeve Vama - OHR-u, ali i krivične prijave nadležnim tužilaštvima  i nikada nećemo odustati od toga.

Od Vas tražimo smjene negatora i zabrane njihovog političkog i društvenog djelovanja. Ne želimo da prihvatimo i ne želimo da vjerujemo da postoji sprega međunarodne politike i tužilaštva u BiH, posebno Tužilaštva BiH. Tražimo od Vas da shodno Vašim ovlaštenjima odmah smijenite Stojičića i sve odgovorne koji su učestvovali u donošenju ove sramne odluke imenovanja ratnih zločinaca.

Zahtijevamo da odmah Borovčaninu trajno zabranite društveni i politički rad u BiH i da zabranite rad Streljačkog saveza. Posebno ukazujemo na član statuta saveza - Član 10. Savez predstavljaju i zastupaju: predsjednik, podpredsjednik i generalni sekretar Saveza, kao i osobe koje ovlasti predsjednik u okviru svojih ovlaštenja.

Lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv privrede, imovine i službene dužnosti kao i lica pravosnažno osuđena za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djeteta i radnje nasilja u porodici ili prekršaja u vezi sa sportom ne mogu vršiti funkcije ovlaštenog lica ili člana organa upravljanja Saveza niti bilo kog drugog učlanjenog pravnog lica u okviru Saveza.

VEZANI TEKST - Udruženje žrtava: Ponovo staviti u proceduru 30 odbačenih prijava za negiranje genocida

Podsjetili su da prema navedenom Članu 10 ne možete biti funkcioner u savezu ako ste napravili prekršaj u sportu, a možete ako ste učestvovali ubistvima više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici i zbog toga pravosnažno presuđeni od Međunarodnog suda.

- Pozivamo Vas da otklonite opstrukcije HDZ u upisu presuda ICTY / MICT u evidencije BiH što se blokira skoro šest godina. Pozivamo Vas da poštujete mandat koji vam je povjeren i da štitite zakon i mir u BiH. Ovakvom politikom nekažnjavanja negatora zločina od pravosuđa u BiH i blago rečeno pasivnim odnosom OHR, stvara se klima nepovjerenja u Vas  i državne institucije i stvara se atmosfera, kako kažu pravni experti, da "žrtva uzme pravdu u svoje ruke". Vjerujemo da to nije nikome cilj, ali Vas pozivamo da štitite zakon i nas žrtve što je Vaša obaveza shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu - zatraženo je u dopisu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.