open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju borbu
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Poražavajući rezultati u borbi protiv ratnih zločinaca
Udruženje žrtava i svjedoka genocida povodom završetka  2023. godine  ističe da je to bila  godina bez pravde za žrtve. U saopćenju se navodi da  Bosna i Hercegovina od rata do danas permanentno prolazi kroz vrlo teška iskušenja, iskušenja koja bi nam barem trebala biti svojevrstan putokaz kako bismo trebali rješavati neke od ključnih problema.
31.12.2023. u 12:39
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva da se zaštite svjedoci ratnih zločina

- I ova godina koja je iza nas pokazala je svu nedosljednost i poražavajuće rezultate u borbi protiv počinilaca ratnih zločina. Pravosuđe u BiH nije dalo rezultate koje smo očekivali.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i ove, kao i prethodnih godina, ukazivalo je na frapantne činjenice:  Strategija za procesuiranje ratnih zločina je propala. Većina ratnih zločinaca pronašla je utočište u susjednim zemljama.Napadi na povratnike se nastavljaju bez da iko odgovara, presuđeni ratni zločinci iz Haškog tribunala se vraćaju kao heroji.  Zakon o zabrani negiranja genocida je mrtvo slovo na papiru. 

Krivična evidencija za presude Haškog tribunala u Bosni i Hercegovini ne postoji.  

Žrtve i svjedoci su izloženi stalnom pritisku, optuženih, njihovih prijatelja, ponekad i samih advokatskih timova. Država nije ništa učinila kako bi zaštitila žrtve. Žrtve ratnih zločina su jedina kategorija koja je proizašla iz rata bez bilo kakvog zakonskog rješenja koje bi im garantiralo dostojanstvo, a svoja prava (kao žrtve) možete riješiti samo ako ste bliski vladajućoj politici - navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

I pored činjenice da su žrtve i svjedoci u poražavajućem položaju, kako navode, zahvaljujući pojedinim zvaničnicima, a posebno medijima, njihovii apeli i  aktivnosti dospiju u javnost i uspijevaju  upoznati javnost s aktivnostima koje provodeo.

- Godina jeste prošla, žrtve i svjedoci nisu dobili zadovoljstvo koje zaslužuju, ali nismo ni odustali, kao ni mnogo puta do sada. Nastavljamo našu borbu u 2024. godini s fokusom na međunarodni faktor u BiH, poručili su iz ovog udruženja, uz želje za uspješnu Novu 2024. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.