open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozdravilo rezoluciju EU parlamenta i osudu Kordićeve izjave
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozdravilo je rezoluciju EU parlamenta i osudu izjave osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji je rekao da bi "ponovio sve" u vezi sa zločinima za koje je ga je osudio Haški tribunal.
17.07.2023. u 09:41
get url
text

- Obratili smo se i drugim EU i međunarodnim institucijama od kojih i dalje očekujemo da se ugledaju na EU parlament. Amandman Klemena Grošelja, Tineke Strik i Dietmara Köstera je nadmoćnom većinom s 526 glasova za, 43 protiv i 62 suzdržana izglasan u EU parlamentu, a protiv i uzdržani su bili oni koji u BiH sprovode politike negacije zločina i afirmiraju zločin i zločince. Uvaženi EU parlamentarci, njih 526 su pozvali sve političke stranke, posebno članove vlasti u BiH, da se jasno ograde od izjave ratnog zločinca Darija Kordića. Također su pozvali pravosudne vlasti BiH da poduzmu odgovarajuće pravne radnje - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz tog udruženja su pozvali još jednom visokog predstavnika za BiH da smijeni Lidiju Bradaru, predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine i Sanju Vlaisavljević, ministricu u Vladi FBiH koje, kako su naveli, podržavaju ratnog zločinca Kordića.

- Pozivamo sve institucije u BiH da hitno postupe po Rezoluciji EU parlamenta kojom se traži preduzimanje mjera i radnji da bi se djelovanje ovog ratnog zločinca sankcioniralo, kao i njegovih zaštitnika i pomagača - poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.