open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva da se zaštite svjedoci ratnih zločina
Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je izrazilo zabrinutost i osudilo nedavni incidenti koji se dogodio u dvorištu kuće Nedima Salaharevića u Vlasenici. 
26.09.2023. u 10:03
get url
text

- U subotu, Salaharević je otkrio isječenu košarkašku loptu bačenu u svoje dvorište. Smatramo da ovaj događaj ne može biti tretiran kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje. Nedim Salaharević je nedavno svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv osoba optuženih za progon bošnjačkih civila u Vlasenici. Ovaj hrabar čin izložio ga je velikim pritiscima i rizicima - naglasili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja su poručili da ovaj incident ne samo da je izazvao ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj zajednici, već i među svima koji podržavaju pravdu i ljudska prava.

VEZANI TEKST - Vlasenica: U dvorište kuće Salaharevića bačena isječena košarkaška lopta

Pozvali su nadležne organe da hitno istraže ovaj slučaj i da omoguće sigurnost Nedima Salaharevića.

- Također želimo podsjetiti da pravda mora prevladati u svim slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti. Pozivamo na punu saradnju sa sudskim organima i na osiguravanje da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke. Očekujemo da će lokalne i međunarodne institucije nastaviti pratiti ovu situaciju i pružiti podršku Salahareviću i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima. Neka pravda i mir prevladaju nad strahom i nasiljem - poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.