open-navfaktor-logo
search
Sramne laži iz Beograda
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Prekinuti kontakte sa Srbijom dok ne prihvati presude međunarodnih sudova
Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini konferenciju održanu u Beogradu pod nazivom "Da li je Sarajevo bilo opkoljen grad?" ocijenilo je sramnom.
22.04.2023. u 13:22
get url
text

- Oni koji lažu za opsadu Sarajeva i za Markale, oni koji lažu da se genocid u Srebrenici nije desio i da su se Bošnjaci sami ubijali, oni koji i danas kriju rušitelje banjalučkih džamija, i koji će vjerovatno (kada za to nastupi potreba) i za to optužiti Bošnjake, oni koji obmanjuju vlastiti narod da je entitet RS država, spremni su na svaku moguću laž, prevaru, ali i novi mogući zločin - poručili su iz Udruženja, čiji je predsjednik Murat Tahirović.

Smatraju da državni organi Bosne i Hercegovine trebaju pokrenuti aktivnosti da se prekinu kontakti s Republikom Srbijom dok ne prihvati presude i činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda pravde (MSP).

- Takođe tražimo od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da konačno preduzmu odlučne diplomatske i druge mjere s ciljem zaštite međunarodnog pravnog poretka kojeg Republika Srbija ruši i ugrožava od devedesetih godina prošlog stoljeća - navedeno je u saopćenju.

Podsjetili su također i na Rezoluciju EU Parlamenta iz 2018. godine.

- EU Parlament podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka. Naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju EU - navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je da je Rezolucija Evropskog parlamenta usvojena s 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.