open-navfaktor-logo
search
Teško vrijeme
Udruženje žrtava i svjedoka genocida razočarano: U Zagrebu promovisana knjiga ratnog zločinca Ćorića
Udruženje žrtava i svjedoka genocida izrazilo je žaljenje što je danas u Društvu hrvatskih književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predstavljena knjiga "In vino libertas - Autobiografski zapisi iz Haaga".
26.01.2024. u 14:29
get url
text

- Knjigu je napisao osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić. Predstavljači su bili Dražen Budiša, jedan od najznačajnijih političara u prvim godinama samostalne hrvatske države, akademik Ratko Cvetnić, Slobodan Prosperov Novak i Josip Pavičić, urednik knjige i novinar. Lijepo društvo koje će nam vjerovatno još jednom prikazati sve "nepravde Haga", međunarodne zavjere i ko zna šta još, ali u svakom slučaju, neće biti upitna nevinost ratnog zločinca Ćorića. Uskoro ćemo vjerovatno imati priliku vidjeti taj cirkus i u BiH, jer će to biti ni manje ni više nego na RTV Herceg - Bosne sa sjedištem u Mostaru, koja će sve prenositi live - saopćio je predsjednik Udruženja Murat Tahirović. 

Navodi da se ovih dana također reklamira knjiga ratnog zločinca Fikreta Abdića u glavnom gradu BiH. 

- Gdje god se okrenete, negiranje i negatori afirmiraju zločince, uživaju u zaštiti i kriju se u Srbiji ili Hrvatskoj. Mi žrtve se nemamo gdje kriti niti tražimo bilo čiju zaštitu. Mi samo pozivamo prvo međunarodne predstavnike i naše probosanske političare da poštuju presude MKSJ i Međunarodnog suda pravde. Evo, javno ih pozivam da dođu na promociju knjige "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH", u kojoj su sadržane presude koje govore o međunarodnom sukobu i agresiji Srbije i Hrvatske - istakao je Tahirović. 

Udruženje smatra da je došlo teško vrijeme. 

- Svi koji smo se borili za istinu i pravdu i presude sudova, na čelu s MKSJ, danas postajemo progonjeni ne samo od zločinaca i njihovih zaštitnika, nego i od onih koji bi trebali makar poštivati međunarodne presude. Naš poziv na promociju knjige o presudama tribunala i agresiji na BiH bit će najbolji test. Pobjeđuju li uradci i "istine" ratnih zločinaca ili istina - In ICTY Libertas! - navodi Tahirović u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.