open-navfaktor-logo
search
Otvorene prijetnje
Udruženje žrtava i svjedoka genocida u pismu predsjednici MKSJ-a: Kordića vratiti na izdržavanje kazne
U pismu predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracieli G. Santani, Udruženje žrtava i svjedoka genocida upozorilo je da je presuđeni ratni zločinac Darijo Kordić prekršio i diskreditirao odluku o prijevremenom puštanju na slobodu i da je pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina.
12.06.2023. u 11:42
get url
text

VEZANI TEKST - Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Proslijedivši link snimka na kojem Dario Kordić, presuđeni ratni zločinac od ICTY-a kaže: "Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila", Udruženje žrtava i svjedoka genocida ukazalo je na kršenje odluke o prijevremenom puštanju na slobodu.

- Imajući u vidu da je tadašnji predsjednik ICTY-a svojom odlukom 24. maja 2014. godine, javnom i redigovanom verzijom odluke predsjednika o prijevremenom puštanju na slobodu Darija Kordića od 6. juna 2014. predmet BR. MICT-14-68-ES, objavljen 3. novembra 2014, pustio na prijevremenu slobodu Darija Kordića, smatramo da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana navedena odluka i da je Dario Kordić ovom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina - navedeno je u pismu.

Kada presuđenik, kako su podsjetili iz udruženja, koji je presuđen za najteže zločine, izađe osam godina i četiri mjeseca ranije od presuđene kazne od 25 godina i onda nakon devet godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak, nego je spreman da počini novi zločin i to nije obična prijetnja, to je utemeljena prijetnja, jer Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Sanja Vlaisavljević, ministrica u Vladi Federacije BiH podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca "o čemu kontinuirano obavještavamo međunarodnu zajednicu u BiH, a koja ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca i to od najviših dužnosnika naše države BiH".

- Molimo vas da iskoristite sve raspoložive mehanizme kako bi nas zaštitili i kako bi zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca. Danas dobijamo i otvorene prijetnje od Darija Kordića, da bi sve ponovio. Molimo vas da razmotrite mogućnost da se odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen - zaključeno je u pismu.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev da se hitno izjasni šta je ovo Tužilaštvo poduzelo u vezi sa prijavom protiv Darija Kordića koji je javno izjavio da bi on ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima zbog čega je pravosnažno osuđen od Međunarodnog krivičnog suda za bivši Jugoslaviju na 25 godina zatvora.

VEZANI TEKST - Lendo: Pravosudne institucije moraju sankcionisati Kordićeve prijetnje; Ajanović Kordića prijavio Tužilaštvu

Istovremeno od Tužilaštva BiH je zatraženo da se obrati službenim putem Međunarodnog sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i provjeri mogućnost opoziva uvjeta za prijevremeni izlazak na slobodu iz zatvora Darija Kordića ako su se za to ostvarili zakonski uvjeti, a sve imajući u vidu da je prijavljeni osuđen na 25 godina zatvora, ali je pušten na slobodu nakon 15 godina zatvora.

Tužilaštvo BiH je obaviješteno da će se putem Facebook platforme Mirnesa Ajanovića danas u 14.30 sati prezentirati informacije dobijene od Tužilaštva BiH, a u slučaju da se one ne dostave do navedenog termina Mirnes Ajanović će uputiti javni poziv svim udruženjima žrtava ratnih zločina, nevladinim organizacijama i građanima da od Tužilaštva BiH traže hitno poduzimanje svih potrebnih radnji s ciljem procesuiranja Darija Kordića kako bi se svima stavilo do znanja da će biti sankcionirani u slučaju kršenja Zakona izazivanjem nacionalne i vjerske netrpeljivosti i unošenja razdora u bh društvo, saopćio je BOSS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.