open-navfaktor-logo
search
Posebno ne stranac
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo podršku Karić: Niko ne smije prijetiti gradonačelnici
Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se jutros saopćenjem za javnost u kojem su uputili iskrenu podršku gradonačelnici Grada Sarajeva za, kako su naveli, hrabrost koju pokazuje u suočavanju s postupcima i prijetnjama koje je doživjela od Amira Gross Kabirija.
27.11.2023. u 09:25
get url
text

- Njena predanost građanima Sarajeva i odlučnost da se suprotstavi uznemiravanju su izuzetno važni, a njena uvjerenost u pravnu državu Bosnu i Hercegovinu je inspirativna.

Niko nema pravo prijetiti gradonačelnici našeg glavnog grada, a posebno ne stranac kojem smo kao država ukazali gostoprimstvo koje je zloupotrijebio. Prijetnje gradonačelnici ne samo da su napad na nju lično, već predstavljaju i ozbiljnu prijetnju našem društvu i suverenitetu - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja dodaju kako takvi postupci ne samo da podrivaju temelje demokratskih vrijednosti na kojima počiva naša zemlja, već i izazivaju ozbiljnu zabrinutost u vezi s sigurnošću svih građana.

- Svako ponašanje koje ima za cilj zastrašivanje i prijetnje nositeljima javnih funkcija direktno ugrožava našu slobodu, stabilnost i demokratski poredak.

Očekujemo i vjerujemo da će nadležne institucije hitno i odlučno djelovati kako bi zaustavile ovakvo neprihvatljivo ponašanje. Država bi trebala biti mjesto gdje se poštuju zakoni i gdje se svi građani mogu osjećati sigurno, bez obzira na svoje političke uvjerenja ili izražavanje javnih stavova. Sloboda govora jeste najviši stepen dostignuća demokratije, međutim i sloboda govora ima svoje granice.

Ujedinjeni kao građani ove zemlje, moramo osuditi svaki oblik nasilja i prijetnji te se suprotstaviti svakom pokušaju narušavanja sigurnosti bilo koga u Bosni i Hecegovini. Ovo je vrijeme kada trebamo zajedno stajati u obrani naših demokratskih vrijednosti, slobode izražavanja i integriteta naše države - navode u saopćenju.

Iz Udruženja iskazuju uvjerenost da će zajednica stajati uz gradonačelnicu u ovim izazovnim trenucima, prepoznajući njenu posvećenost dobrobiti grada i njegovih građana.

- Neka Vam hrabrost bude svjetionik, a podrška koja Vam stiže neka bude poticaj da ostanete nepokolebljivi u Vašoj misiji - poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.