open-navfaktor-logo
search
Bosanska Gradiška
Ugasila se fabrika, ogorčeni radnici izašli na proteste: Ovim se gasi život u Gornjim Podgradcima
Gašenjem firme ''Nova Dipo'' gasi se život u Gornjim Podgradcima u Bosanskoj Gradišci, poručili su jučer radnici koji su ostali bez posla i izašli na mirnu protestnu šetnju. Traže da se pronađe hitno rješenje kako bi proizvodnja ponovo počela. Također, i da se izmire dugovanja. Nekima doprinosi nisu godinama uplaćeni. 
18.02.2024. u 11:03
get url
text

- Firma je pokradena, nemamo doprinose pet godina, socijalno, penziono, znači nemamo ništa. Došli smo da radimo, kapija je zaključana, nemate posla, idite kućama, nemamo rješenje - priča radnik Željko Vujić.

- Mi jesmo za to da ova firma radi, međutim, nama je prvobitno cilj da se riješi naš status. Mi smo istjerani iz firme, ne daju nam ući, firma je zaključana - navodi Goran Gigović.

Više od 100 ljudi ostalo je bez posla 30. januara kada im je samo rečeno da više ne dolaze na posao jer se proizvodnja obustavlja. Navodno je Skupština ''Nova Dipo'' 31. januara u potpunosti obustavila rad tog društva koje je nekada radilo i za svjetski poznatu Ikeu.

Radnici su ranije rekli da su problemi počeli prije dvije, tri, godine. Advokat je u ime 215 sadašnjih i bivših radnika podnio tužbu protiv preduzeća. 

- Imajući u vidu dosadašnji tempo suda u sličnim slučajevima, nije sigurno da će ti sporovi biti uskoro završeni. Zato su se radnici ovdje okupili da država interveniše u pogledu rješavanja njihovih važnijih životnih pitanja - rekla je Rafaela Ljubojević Đurić, advokatica.

Podrška radnicima stiže od gradonačelnika Bosanske Gradiške. Kaže da se problem mora riješiti jer svi gube zatvaranjem firme. 

- Gradska uprava razgovarala je sa strukom, resornim ministarstvom i sa predsjednikom RS-a, moramo da tražimo rješenje za ovu kompaniju, ova kompanija ne smije da stane, ona ne smije da prestane sa radom, jer bi to bilo pogubno, ne samo za Bosansku Gradišku nego i cijelu RS - istakao je gradonačelnik Zoran Adžić.

- Ova firma je naša majka, ako se ona ugasi, ugasilo se komplet mjesto - izjavio je Zvjezdan Panić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Podgradci.

Na nekoliko brojeva telefona firme ''Nova Dipo'' se niko nije javio. Radnici su poručili su da će, ukoliko se ne odgovori na njihove zahtjeve i molbe, 4. marta organizovati još masovnije i radikalnije proteste, piše ATV

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.