open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA Sandžaka
Ugljanin najavljuje usvajanje rezolucije protiv politika podjele BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin najavio je usvajanje rezolucije koja će pozvati sve "patriotske probosanske zastupnike i vijećnike" da dignu glas protiv politika koje dijele Bosnu i Hercegovinu.
16.03.2023. u 13:13
get url
text

Kako je rekao, Forum bošnjačkih narodnih zastupnika iz republika koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije tražit će očuvanje jedinstvene i cjelovite BiH, kao i zaštitu bošnjačkih nacionalnih prava.

Ugljanin je rekao da je nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik međunarodne zajednice donio zakon kojim je, kako je ocijenio, minimizirao i omalovažio bošnjačke glasove.

Ugljanin smatra da se od tog dana "potpuno jasno i glasno ide na legalizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike na štetu Bošnjaka kao naroda i Bosanaca kao građana BiH, kao i na štetu cjelovitosti i suvereniteta BiH".

- Mi, Bošnjaci izvan granica BiH, usvojit ćemo rezoluciju kojom ćemo se obratiti svim političkim strankama u BiH, svim patriotskim probosanskim zastupnicima, većnicima, i pozvati ih da shvate ozbiljnost situacije i da ne budu nemarni, jer ako dozvole velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici da dijele BiH, nestankom Bosne nestaju i Bošnjaci. Ne možete biti Bošnjaci ako nemate barem parče matične države - kazao je Ugljanin.

On je rekao da su razgovori o rezoluciji u toku i da će je podržati bošnjački zastupnici iz republika sa prostora bivše Jugoslavije, a koji su van Bosne i Hercegovine.

- Pred našim očima se Bosna i Hercegovina gazi i rastura i pred našim očima se devalvira bošnjački nacionalni suverenitet i pravo Bošnjaka da prenesu svoj glas, odnosno suverenitet, na stranku koju žele - kazao je Ugljanin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.