open-navfaktor-logo
search
Moderna saobraćajnica
Ugovor vrijedan oko tri miliona KM: Uskoro početak obnove regionalne ceste Malešići - Stari Ilijaš
Potpisan je Ugovor o rekonstrukciji regionalne ceste R 445 od Malešića do Starog Ilijaša, vrijedan blizu tri miliona maraka.
25.09.2020. u 15:43
get url
text

Ugovor je potpisan između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste Kantona Sarajevo i izvođača radova firme MGBH d.o.o. Sarajevo. Riječ je o veoma značajnom projektu kako za općinu Ilijaš, tako i za Kanton Sarajevo. Gradit će se moderna saobraćajnica sa svim pratećim sadržajima.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, Adi Kalem ministar saobraćaja i Jasmin Halebić, ministar finansija.

Prema riječima općinskog načelnika ovo je kruna dosadašnjeg rada.

- Rekonstrukcija regionalne ceste R445 na potezu od mosta u Malešićima do skretanja za Bioču je veoma važan projekat. Također, predstavlja i izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije, kao i rekonstrukciju vodovodne mreže. Ovim projektom ćemo riješiti cestovnu i komunalnu infrastrukturu. Na samom projektu se radilo jako dugo. Sa Direkcijom za ceste je pripremana projektna dokumentacija i rješavali smo imovinske odnose te danas potpisujemo Ugovor vrijedan 2.580.000 KM kao plod dosadašnjeg rada. Ukupna vrijednost ovog projekta je blizu tri miliona maraka. U obzir uzimamo i sredstva za rješavanje vodovodne i kanalizacione mreže vrijednosti od 217.000 KM kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa - istakao je Fazlić.

Selmir Kovač, direktor Direkcije za ceste KS ističe da je ovo veoma značajan projekat i za Direkciju, te je kazao da će najveći dio radova biti urađen u toku ove godine, a od vremenskih uslova zavisi kontinuitet radova na terenu.

Adi Kalem, ministar saobraćaja u Vladi KS je istakao da je spremnost općinske administracije i načelnika općine Ilijaša bio jedan od bitnih faktora realizacije mnogobrojnih infrastrukturnih projekata na ovom području.

- Zahvalio bih se Općinskom načelniku i kompletnoj administraciji na spremnosti pripreme projekata koji su dostavljeni Ministarstvu saobraćaja KS i Direkciji za ceste KS, jer spremni i dobri projekti mogu ići u realizaciju – kazao je Kalem.

Nadzor nad radovima izvodit će stručni predstavnici Instituta IPSA iz Sarajeva. Saobraćaj će se za vrijeme radova odvijati jednom trakom, saopćeno je iz Općine Ilijaš. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.