open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Ugovori u zdravstvu u KS: Osim nemedicinskog kadra i doktori, stomatolozi i farmaceuti diskriminirani
Osim nezdravstvenog kadra, novim strukovnim kolektivnim ugovorima za uposlene u zdravstvu u Kantonu Sarajevo diskriminirani su i svi doktori medicine i stomatologije bez specijalizacije kao i magistri farmacije koji su pred penzijom jer im neće biti uvećan koeficijent za 0.10.
31.05.2022. u 08:11
get url
text

- Mi smo još tokom pregovora sa timom Vlade KS primijetili da u strukovnim kolektivnim ugovorima postoji odredba za uvećanje koeficijenta za 0.10, za koji je već bilo dogovoreno da bude 0.30, 0.40 zdravstvenim radnicima i doktorima medicine i stomatologije sa specijalizacijom koji imaju više od 10 godina staža. Međutim, za sve ostale grupe uposlenika tako nije pisalo. Ja sam tada lično nazvao u Ministarstvo zdravstva KS i pitao - da li će to tako ostati jer će u tom slučaju nastati ogromna zbrka, pa će, primjera radi, medicinska sestra imati pravo na to, a doktor medicine neće, te da će to izaći iz dogovorenih 34 miliona KM koliko nam je bilo namijenjeno. Iz Ministarstva mi je odgovoreno da oni, a mislili su na strukovne sindikate (Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) to nikada neće dobiti, odnosno da to neće ostati - kaže Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS, koji je bio i član pregovaračkog tima sa Vladom KS.

Odakle najednom novac

Podsjetimo, nakon višemjesečne agonije, 28. aprila predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara KS potpisali su dva strukovna i jedan Granski kolektivni ugovor sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

VEZANI TEKST - Vranić obećao, pa nije ispunio: Radnica koja ide u penziju, umjesto 2.500, dobit će 1.046 KM

"Sva tri teksta ugovora - granski te dva strukovna ugovora, kako je ranije za Faktor kazao prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, trebali su, prema Vranićevom obećanju, ostati identični". Ali to se nije dogodilo.

- Da li su identični tekstovi strukovnih ugovora takvi parafirani kod Vranića ili je do izmjene došlo na putu od Ministarstva do premijera Forte, to mi ne znamo. Ono što znamo jeste da je Ministarstvo zdravstva bilo izričito da se to neće zadržati u strukovnim kolektivnim ugovorima, a kod premijera su sva tri ugovora potpisana kao neparafirana od Vranića i predsjednika sva tri sindikata, a potom nedavno objavljena i u Službenim novinama KS – navodi Avdović.

Ovu, kako kaže naš sagovornik, "očitu diskriminaciju prema jednom broju svojih članova, iz dva strukovna sindikata pokušali su opravdati".

- Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS) pokušali su to opravdati time što se navodno, ali ne u svim zdravstvenim ustanovama, za vrijeme godišnjih odmora i bolovanja minuli rad - odbija. Jer za taj staž postoji minuli rad, a ne uvećanje koeficijenta. Ako se zaista utvrdi da neki poslodavac nezakonito odbija minuli rad na godišnji odmor i bolovanje, onda se to zakonski rješava, a ne daje se nekome ko ima više od 10 godina staža na koeficijent još 0.10, koristio on bolovanje ili ne. To naravno i dalje neće spriječiti odbijanje minulog rada onima koji imaju ispod deset godina staža. Po meni, ovo je jedan veliki nonsens i pokušaj pravdanja diskriminacije koja je urađena - ističe Avdović.

Jasmin Avdović

Kako piše u dva teksta strukovnih ugovora, "svi zdravstveni radnici sva tri stepena obrazovanja i doktori medicine i stomatologije sa specijalizacijom sada imaju, ne 0.30, kako je, dodaje Avdović, dogovoreno, nego 0.40 uvećanje koeficijenta, dok svi doktori medicine i stomatologije, koji nisu specijalisti, te magistri farmacije, kao i sav nezdravstveni kadar, to nemaju".

- Mi smo se 13 mjeseci sa timom Vlade KS pokušavali dogovoriti, a u opciji je uvijek bilo između devet i 12 miliona KM. Odakle nam najednom toliki novac? Zato kasne isplate. U ugovorima piše da se primjenjuju od 1. aprila 2022, a isplata nema. Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS sada radi rebalans Fonda. Zašto? Da bi se onima koji su dobili još 0.10 na koeficijent iznašla sredstva koja uopće nisu bila predviđena - objašnjava Avdović.

Kako bi se ispravila nepravda prema njima, nezdravstveni radnici već su se obratili Sindikatu radnika u zdravstvu KS. Što se tiče doktora medicine i stomatologije, kojih ima i u Sindikatu radnika u zdravstvu KS, "još niko se, kako dodaju, zvanično pismenim putem nije požalio".

U međuvremenu je krajem prošle sedmice Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS donio odluku da se ide u izmjene, dopune i usaglašavanje tekstova kako bi se uklonile spomenute diskriminirajuće stavke.

- Ne znamo zašto šute predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, gdje se nalazi veliki broj onih koji su ovakvim tekstom diskriminirani. Istina, u njihovom predstavništvu, a isti sastav je bio i u pregovaračkom timu sa Vladom KS, sjede uglavnom specijalisti, koji su se očigledno borili samo za svoje interese - istakao je Avdović.

Što nisu prepisali ugovor

No prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kaže "kako su oni koji se sada žale i prozivaju trebali u potpunosti prepisati naš kolektivni ugovor".

- "Štetočine", ne pretjerujem kada to kažem, napravile su situaciju da se plaća puno godina prije, nego što se formirao i stupio u pregovore Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, nije povećavala. Nezadovoljni tim trendom, mi smo formirali sindikat i pokrenuli da se plaće povećavaju. I sada govorim da su svima plaće male. No mi smo pregovarali i u tri sastanka dogovorili, neka oni kažu kakav je bio njihov kolektivni ugovor pripremljen. Oni su dobili naš kolektivni ugovor i njihova je greška što ga nisu prepisali - navodi Hočko. 

Prim. dr. Izet Hočko

Dodaje "kako su specijalisti sa deset i više godina staža do prije nekoliko godina dobijali 0.20".

- Godine 2018. oni su tražili i njima da se da, znači svima. Doktori specijalisti su od posebnog interesa po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH. Oni su obavezni da imaju licencu koja se dobija na osnovu sakupljenih bodova, a to znači da je neophodna stalna edukacija na seminarima, kongresima, simpozijima. Zato se davalo 0.20. Oni su posebno odgovorni i educiraju druge. Neko je to bukvalno shvatio, pa hajde sada da se svima da isto. To je nelogično. U drugim državama doktorima se, zbog posebnog interesa za zdravlje građana, daje 10 posto. Ovih 0.10, koliko se sada daje, nije ni jedan i po posto. Po Zakonu o radu FBiH nema diskriminacije po osnovu plaća. Ko je to na sudu nekada dobio, ne možemo imati svi iste plaće. Koliko jedan specijalista ima škole, to mora da se plati - kaže Hočko.

Podsjetio je i na 2. septembar 2019. kada su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS stupili u generalni štrajk.

- Ima li još negdje da štrajk toliko traje i kada je potpisan kolektivni ugovor - tek kad smo ga mi potpisali. Da ga mi nismo potpisali, štrajk bi trajao još godinu. Mi smo pokrenuli pa su svi dobili veći koeficijent. Da mi to nismo mi uradili, da se išlo preko satnice, oni koji sada misle da su oštećeni, dobili bi znatno manje para. Neka uzmu papir i olovku, pa neka izračunaju - zaključio je Hočko. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.