open-navfaktor-logo
search
Prihodi manji za 70 posto
Ugrožen rad Roditeljske kuće; Kubat: Naš tim godinama nesebično radi, ne bismo voljeli ostati bez ljudi
Za normalan rad Roditeljske kuće u Sarajevu godišnje je potrebno 150.000 KM. No, zbog pandemije izazvane koronavirusom od početka 2021. do ovog trenutka za 70 posto smanjeni su prihodi Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka", u čijem sastavu se nalazi i Roditeljska kuća.
20.04.2021. u 21:23
get url
text

Kaže to Fikret Kubat, direktor Udruženja, i dodaje da su do početka ovog mjeseca samo neke općine uplatile novac, poput Kaknja i Bosanske Krupe koje su izdvojile po 5.000 KM.

- Kada je riječ o federalnom nivou, Udruženje aplicira kod Ministarstva rada i socijalne politike i taj projekat smo dobili. Međutim, grant koji smo ranije dobijali od Vlade Federacije BiH, tačnije od 2017. godine, više ne dobijamo. Također, ni od Vlade KS do ovog trenutka nismo dobili ništa. Budžet je tek formiran, nadamo se da nas neće zaboraviti. Mislim da ni prošle godine nismo dobili ništa sa ovog nivoa, jer smo u Kantonu Sarajevo imali smjenu dvije vlade. Znamo da je Zeničko-dobojski kanton u svom budžetu planirao 20.000 KM, mislim da je i Unsko-sanski kanton. Što se tiče općina sa područja KS, do ovog trenutka ni od jedne nismo dobili uplatu. No, u Federaciji BiH je više od 80 načelnika općina i uloga svih njih je vrlo važna jer u Roditeljskoj kući najviše borave djeca koja žive van Kantona Sarajevo – navodi Kubat.

Iako je tokom pandemije kapacitet Roditeljska kuće, zbog epidemioloških mjera, smanjen i do 40 posto, važno je, ističe Kubat, naglasiti da troškovi nisu nestali.

- Udruženje ima osam uposlenih radnika. Imamo mobilni tim, psihologe, socijalne radnike, vlasuljare koji za djecu sa malignitetom ili alopecijom prave perike koje u Evropskoj uniji koštaju i po 2.000 eura, a mi ih radimo gratis… Sve su to ljudi koji nesebično pružaju svaku vrstu pomoći, kako djeci, tako i svim ostalim članovima porodice i ne bismo voljeli da ostanemo bez njih. Zbog toga palimo alarm i želimo poslati apel institucijama da reaguju i daju svoj doprinos onoliko koliko ko može – kaže Kubat.

Puno je, dodaje Kubat, značajnih projekata koje Udruženje radi, čiji je cilj pružanje kvalitetne psiho-socijalne pomoći bolesnoj djeci i njihovim roditeljima za vrijeme, ali i nakon liječenja.

- Zbog toga je vrlo važno da institucije vlasti, od federalnog, preko kantonalnog, do općinskog nivoa, prepoznaju značaj Udruženja. Jako loše bi bilo da sada neke naše dragocjene aktivnosti ugasimo zbog finasijske situacije – dodaje.

COVID-19 poremetio je sve segmente života, ali nije, kako kažu u Udruženju, zaustavio bolest.

- Trenutno na području Federacije BiH ima oko 60 mališana koji imaju neku vrstu maligne bolesti. Tokom prošle godine imali smo veliki broj djece koja su putem Fonda solidarnosti izmještena u inozemstvo na dalje liječenje. Međutim, Udruženje je tu kao "support", neko ko pomaže i kordinira, od bolnica koje se nalaze u našoj zemlji, preko onih u inozemstvu, Fonda solidarnosti… Mi radimo tako velike stvari, koje je sistem u državi ustvari trebao završiti, ali ne prigovaramo, od resocijalizacije, rehabilitacije, psiho-socijalne podrške, tu je i Roditeljska kuća u Sarajevu sa svim svojim poslovima, radimo i u Tuzli, pomažemo u nabavci lijekova... Ono što treba znati jeste da je rak bolest cijele porodice i svi zbog toga trpe. Nevladine organizacije imaju svoju ulogu u društvu i trebaju je opravdati svojim zalaganjem i radom. Mi to zaista svakim danom činimo – zaključuje Kubat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.