open-navfaktor-logo
search
Branio se šutnjom
Ugrozio zdravlje građana: Zatražen pritvor za uhapšenog graničara
Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za graničnog policajca uhapšenog u Brčkom.
19.03.2020. u 11:59
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, pripadni Granične policije Rajo Kikić (1963) iz Brezika, na saslušanju se branio šutnjom.

- Pritvor je predložen jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine, puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava. Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar, kako bi protivno zakonskim odredbama i mimo previđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prijelazu Brčko, pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama - saopćeno je iz Tužilaštva.

S obzirom na to da se radi o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzročio veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

Osobe koje su propuštene u BiH, su pronađene i nad njima je proveden postupak u skladu za uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Pritvor za osumnjičenog predložen je iz razloga što je postupak osumnjičenog prouzročio uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.