open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Uhapšen Borislav Gligorević, osumnjičen za silovanje dvije Bošnjakinje 1992. u Zvorniku
Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, postupajući na temelju potrage raspisane od Tužilaštva BiH, na graničnom prelazu Karakaj uhapsili su osumnjičenog Borislava Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik.
29.05.2023. u 12:26
get url
text

Gligorević je pod istragom tužioca Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen da je u svojstvu pripadnika Vojske RS-a i jedinice "Bijeli orlovi" TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život silovao dvije žene koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima.

S obzirom na to da su Tužilaštvo i partnerske agencije za provođenje zakona došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi izvan Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potraga, te je u petak uhapšen prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.