open-navfaktor-logo
search
Akcija "Mreža"
Uhapšen Fikret Abdić
Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša.
18.06.2020. u 12:53
get url
text

On je uhapšen zbog sumnje na zloupotrebu položaja i koruptivnih radnji.

Informacija je za Faktor potvrđena iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, pod čijim nadzorom se provode pretresi u prostorijama Općine, koji još traju.

Izvor iz istrage nam je potvrdio da će u toku dana biti još uhapšenih.

Iako mu je nadležni tužilac uručio rješenje o hapšenju on se, kako javljaju lokalni mediji, još nalazi u zgradi Općine.

Navodno je prije oko pola sata u zgradu Općine stigao njegov advokat iz Karlovca u Hrvatskoj, a kojeg je dovezao Abdićev lični vozač.

Podsjetimo, pripadnici Federalne uprave policije od jutros pretresaju prostorije Općine Velika Kladuša, a pod istragom je općinsko rukovodstvo koje je osumnjičeno za zloupotrebu položaja i korupciju.

Radi se o akciji kodnog naziva "Mreža" koja je usmjerena protiv više uposlenika Općine zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Bosanske Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vojno i politički sarađivao sa agresorom.

U julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostepenom presudom na kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je najteža moguća zatvorska kazna u Republici Hrvatskoj.

Godine 2005. Hrvatski vrhovni sud promijenio je kaznu u 15 godina zatvora.. Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.