open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Uhapšen Mustafa Gegaj, osumnjičen za ratni zločin na području Sarajeva
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-a, na području Sarajeva, uhapsili su osumnjičenog Mustafu Gegaja, rođenog 1957. godine u Sarajevu.
15.12.2022. u 11:51
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA u Sarajevu uhapsila jednu osobu zbog ratnog zločina

- Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. On se tereti za zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, koji su bili nezakonito zatočeni u objektima za zatočenje na području Hrasnice, 1992. godine, te na taj način počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.