open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Uhapšena bivša v. d. direktorice i šef iz Službe za zapošljavanje TK
Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi Kantonalnog suda Tuzla istražitelji MUP-a TK obavili su pretrese u Službi za zapošljavanje TK, te na još dvije lokacije u privatnim objektima u Sapni i Srebreniku.
23.01.2023. u 12:29
get url
text

Dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK su uhapšene. Radi se o bivšoj v. d. direktorice i šefu odjeljenja općih i pravnih poslova.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a u vezi s neregularnostima prilikom provedbe projekta sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih pod nazivom "Posao za sve 2022." u ukupnoj vrijednosti 1.200.000 KM koji je objavljen u augustu 2022. godine.

Neregularnosti se odnose na izmijenjene liste poslodavaca kojima su odobrena sredstva za sufinansiranje suprotno uvjetima u objavljenom programu, odnosno na to da su favorizirani određeni poslodavci sa kojima su zaključeni ugovori, a nisu bili na listi prioriteta, dok su određene firme koje su ispunjavale uvjete umjesto njih stavljene na listu za čekanje i tako im je nanesena šteta.

Osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene, nakon čega će se odlučiti koje dalje mjere i radnje će biti poduzete u odnosu na osumnjičene osobe, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.