open-navfaktor-logo
search
Ratni zločin
Uhapšeni komandanti i vojnici VRS-a, osumnjičeni za ubistvo 100 Bošnjaka iz Nevesinja
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u više gradova izvršili su hapšenje osam osoba. 
16.12.2021. u 11:57
get url
text

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e: Uhapšeno osam osoba zbog ratnih zločina

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici VRS-a, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja.

- Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA-om BiH i OSA-om BiH, naveli su iz Tužilaštva BiH. 

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

U junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1%, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po procentu stradanja. Među ubijenim bilo je 26-oro djece. Neka od njih nisu imala ni ime.

Pred Sudom BiH pravosnažno za zločine počinjene u Nevesinju osuđeni su samo ratni komandir Službe javne bezbjednosti (SJB) Krsto Savić zvani Kićo i policajac SBJ Milko Mučibabić, zvani Mileta koji je prije izricanja pravosnažne presude preminuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.