open-navfaktor-logo
search
Otkrila ga OSA
Uhapšeni zbog dojava o bombama mogao bi biti optužen i za terorizam, morat će platiti troškove odgode suđenja
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da će muškarac koji je jučer uhapšen zbog lažnog prijavljivanja o navodno postavljenim bombama u zgradama državnog Suda i Općinskog suda u Sarajevu biti ispitan zbog krivičnog djela terorizam.
17.06.2022. u 10:04
get url
text

- Tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom je kontaktu i koordinaciji sa pripadnicima SIPA-e, DKPT-a BiH, MUP-a KS, kao i tužiocem Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u vezi s provođenjem istražnih aktivnosti u vezi s dojavom o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Kompleksu pravosudnih institucija BiH i Općinskom sudu Sarajevo - saopćili. 

MUP Kantona Sarajevo jučer je potvrdio da je uhapšena osoba inicijala K. A. (1994) iz Sarajeva. Nezvanično, radi se o Alemu Kahroviću, koji je optužen u jednom predmetu za koji se vodi postupak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

- Osumnjičena osoba lišena je slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma. Također, istažnim aktivnostima utvrđuje se i moguća povezanost navedenog osumnjičenog sa drugim sličnim krvičnim djelima počinjenim u prethodnom periodu - navode iz Tužilaštva BiH.

Ističu da je značajnu pomoć u otkrivanju i lociranju osumnjičenog pružila OSABiH.

- U sklopu daljih istražnih aktivnosti, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizma - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Također, kako ističu, rade i na procjeni prouzrokovane štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadokonade prouzrokovane štete.

- Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja - naveli su iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.